Miff og Palestinakommiteen er enige: Høyre har vært stille om Gaza-krigen
Høyre-leder Erna Solberg (t.v.) og Ine Marie Eriksen Søreide (H) under Næringslivets Hovedorganisasjons årskonferanse i Oslo Spektrum. Les mer Lukk
I Norge har engasjementet for krigen mellom Israel og Hamas økt i takt med de mange meldingene og bildene som har kommet fra Gaza. Konflikten har også blitt politisk, da de ulike sidene i norsk politikk også stiller seg på ulike sider i saken.
Kort oppsummert har venstresiden, også tradisjonelt, vært forkjempere for Palestina og en egen palestinsk stat. De har også vært tydelig i fordømmelsen av Israel og handlingene de nå utfører i Gaza. Høyresiden, da med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti i spissen, har vært tydelige på at Israel har rett til å forsvare seg etter terrorangrepet 7. oktober. De beskriver også mye av politikken Ap-Sp-regjeringen har gjennomført i forbindelse med krigen, deriblant anerkjennelsen av Palestina, som en «gavepakke til Hamas».
Det eneste alle partiene er enige om er at svaret på konflikten en gang i fremtiden er en tostatsløsning.
Og det eneste Med Israel for fred (Miff) og Palestinakomiteen er enige om, er at det har vært stille fra Høyre.
Solberg: – Høyre har vært krystallklare
Pro-Palestina Instagram-aktivister har i flere måneder pekt på det de mener er en dørgende stillhet fra Høyre når det kommer til konflikten. Og allerede for en måned siden skrev journalist og kommentator i Dagsavisen, Linn Stalsberg, en kommentar, hvor hun går stillheten i sømmene. Da peker hun på både Høyre, Frp og KrF.
Høyre-leder Erna Solberg avviser derimot at partiet er stille og unnvikende når det kommer til konflikten og krigen som nå raser i Gaza.
– Nei, Høyre har hele tiden vært krystallklare på at det er et krav at Israel holder seg innenfor folkerettens grenser, og uttalte allerede 28. oktober 2023 at Israel brøt reglene for krigføring, sier Solberg til ABC Nyheter, og legger til:
– Selv om Israel har rett til å forsvare seg, har de gjentatte ganger gått for langt. 28. mai ga vi tydelig beskjed om at Israels angrep på Rafah er dypt urovekkende og må stoppes. Vi fordømte Hamas’ grusomme terrorangrep på Israel 7. oktober, og vi fordømmer Israels brudd på folkeretten og humanitærretten i Gaza.
Erna Solberg (H) i stortingssalen i forbindelse med behandlingen av habilitetssakene. Les mer Lukk
Den tidligere statsministeren sier videre at Solberg-regjeringen jobbet målrettet for en tostatsløsning og en anerkjennelse av Palestina. Men holder seg til tidligere uttalelser hvor de er usikre på om nå er riktig tidspunkt.
– Norge har lang tradisjon for å anerkjenne realiteter, ikke intensjoner. Høyre er tvilende til om tidspunktet for anerkjennelse som regjeringen nå valgte vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten, avslutter Solberg.
Arbeiderpartipolitiker Åsmund Aukrust mener derimot Norge ville sett langt etter en lignende hard linje mot Israel om Høyre satt i regjering.
– Det har de ikke engasjement eller mot til i Høyre, sier han til ABC Nyheter, og peker på at Høyre i fremtiden også skal samarbeide med Frp og KrF, som begge har vært mye tydeligere i sin støtte til Israel.
Se video: Bruker lekebil for å frakte vann til familien
Your browser doesn't support HTML5 video.
Bruker lekebil for å frakte vann til familien Les mer Lukk
Høyre vil ikke kommentere
Miff og Palestinakomiteen er to godt etablerte organisasjoner på hver sin side av konflikten. Likevel mener de begge det har vært lite fra Høyre om konflikten.
– Partiledelsen har hatt få utspill om konflikten, sier daglig leder og ansvarlig redaktør i Miff, Conrad Myrland til ABC Nyheter, som samtidig understreker at de er en partiuavhengig organisasjon.
Conrad Myrland, daglig leder i Med Israel for fred (Miff) taler under en markering utenfor Stortinget i Oslo. Les mer Lukk
Han er derimot svært skuffet over uttalelsene Solberg og Ine Eriksen Søreide ga i forbindelse med angrepet i byen Rafah i Gaza i slutten av forrige måned som førte til en fatal brann i en teltleir for flytkninger.
– Solberg og Søreide kritiserte Israel som om det var ønsket fra IDFs side (Israels hær, journ.anm) at det skulle bryte ut brann i teltleiren, sier Myrland og viser til uttalelser fra Israel som hevder de angrep to Hamas-terrorister og slett ikke angrep teltleiren med vilje. I stedet skal brannen ifølge israelske myndigheter ha brutt ut på grunn av sekundære eksplosjoner. Israels statsminister Benjamin Netanyahu kalte hendelsen en «tragisk ulykke».
Palestinakomiteens leder Line Khateeb holder appell under en demonstrasjon ved Jernbanetorget i Oslo. Les mer Lukk
Leder i Palestinakomiteen, Line Khateeb, mener Høyre er «merkverdig stille i møte med det FN-domstolen kaller et plasusibelt folkemord».
– Erna Solberg virker ikke som hun vil uttale seg i det hele tatt og har en problematisk aksept av israelske talepunkter, sier Khateeb til ABC Nyheter.
Hun legger til at hun tror Norge hadde hatt en annen politikk på dette feltet om Høyre satt i regjering og at «det er en positiv forskjell med Eide som utenriksminister».
ABC Nyheter har spurt Høyre om de har noen tanker om hvorfor begge sider sitter igjen med en oppfatning om at de er stille i konflikten, og om det er noe de kunne gjort annerledes. Det har ikke partiet noen kommentar til.
– Støre er frekk
Når det gjelder andre blokker i norsk politikk er naturligvis ikke de to organisasjonene så enige.
Myrland i Miff mener opposisjonspartiene på venstresiden «har prøvd å overgå hverandre i å straffe og demonisere Israel». Videre mener han at både Rødt og SV i mange år har «gått inn for politikk som vil gjøre at Israel forsvinner som en jødisk stat».
Han er heller ikke særlig begeistret for regjeringens politikk.
– Arbeiderpartiet og Senterpartiet har skuffet stort. Frem til oktober blokkerte Jonas Gahr Støre den mest anti-israelske LO-politikken, men ser nå ut til å ha lagt til side alle reservasjoner. Sammen med Espen Barth Eide har han lagt forholdet mellom Jerusalem og Oslo i ruiner, sier Myrland.
– Midt i en krig, med titusenvis av døde og sårede, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina som selvstendig stat. Her sammen med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Les mer Lukk
Myrland påpeker at grensen som Støre trekker mellom Israel og det Miff kaller «fantasistaten Palestina», vil føre til at Jerusalems gamleby, og alle de jødiske hellige stedene der – inkludert Tempelplassen og Vestmuren – blir en del av en arabisk og muslimsk stat.
– Hvor motivert tror du palestinerne vil være til å gjøre kompromisser om gamlebyen når Støre allerede har erklært deres rett til området? spør Myrvold.
Han mener regjeringen brøt med Norges langvarige politikk om å fremme en fremforhandlet løsning ved å anerkjenne Palestina som egen stat.
– Det blir frekt å kalle seg en «venn av Israel» når han samtidig gir Israels fiender det de vil ha, legger Myrland til.
Åsmund Aukrust (Ap) i stortingssalen i forbindelse med debatten om straffetiltak mot Israels folkerettsbrudd og menneskerettighetsbrudd på Gaza. Les mer Lukk
Åsmund Aukrust (Ap), første nestleder i utenrikskomitéen, mener det er noe helt annet som har gjort forholdet mellom Israel og Norge vanskelig.
– Det er den forferdelige krigen Israel fører som har gjort forholdet mellom Norge og Israel vanskelig. Norge er, og skal være, veldig tydelig i fordømmelsen av denne krigen, sier han til ABC Nyheter, og legger til:
– Og statsminister Støre er en venn av Palestina og en venn av Israel, han har også mange venner der, og hva gjør man med venner? Jo, man er tydelig og ærlig, og det er Norge og Støre nå.
Ap: – Hjelper med støtte blant folket
Khateeb og Palestinakomiteen ser ikke på venstresiden og regjeringen med samme øyne som Miff og Myrland.
Palestinakomiteen mener partiene på venstresiden, som SV, Rødt og MDG har vært tydelige, også lenge før oktober, om at det er nødvendig å holde Israel ansvarlig for bruddene på internasjonal lov og stille krav for at okkupasjonen skal opphøre.
Når det gjelder regjeringen sier Khateeb at også Senterpartiet har vært stille, men at Arbeiderpartiet i alle fall er langt mer tydelig enn Høyre.
– Ap har stemt imot alle forslag i Stortinget om sanksjoner, noe som ikke er uventet, men har flyttet seg på anerkjennelse og kom med en anbefaling til næringslivet om å ikke handle med selskap som bidrar til brudd på menneskerettighetene i de okkuperte områdene. Det er en sak som har vært på agendaen i flere tiår og som Ap har tatt til orde for når de har vært i opposisjon, men ikke fulgt opp i posisjon.
Dette mener Khateeb er et resultat av press fra grasrota i Ap og AUF og den folkelige mobiliseringen som solidaritetsbevegelsen og fagbevegelsen står for.
Aukrust sier det er få partier som har vært tydeligere i Palestinakonflikten, og mener den har vært positivt med så stor støtte blant folket
– Det har alltid vært viktig for Ap å støtte den palestinske saken for palestinerne på bakken, og vi har tatt grep for å gjøre det, sier han.
– Men selvfølgelig hjelper det å ha stor folkelig støtte når man tar tøffe politiske valg, legger han til og viser til en stor støtte blant den norske befolkningen for blant annet anerkjennelsen av Palestina.
Han poengterer likevel at det som har vært førende i denne saken alltid har vært hva som hjelper palestinerne på bakken.
– Høyre er generelt stille
Aukrust har i likhet med Khateeb og Myrland observert at Høyre har vært sparsomme med uttalelser i konflikten.
– Nå sitter Høyre generelt stille i båten når det gjelder politikk for tiden, men Høyre har ikke samme engasjement og nok mot når det gjelder denne krigen, sier Aukrust.
I tillegg påpeker Ap-politikeren at Høyre søker regjeringssamarbeid med Frp og KrF, som begge har vist stor støtte til Israel, og som ifølge Aukrust «står et helt annet sted enn flertallet av det norske folk».
– Norge var det første landet i Norden som krevde våpenhvile, og vi er et av få europeiske land. I tillegg har vi nå anerkjent Palestina. Ingenting av dette ville skjedd om Høyre satt i regjering nå, sier han.
– Mener du Høyre er stille i denne saken av taktiske årsaker med tanke på valget neste år?
– Det er derfor. Høyre vet at situasjonen i Gaza er viktig for velgerne, men at deres samarbeidspartnere i Krf og Frp gir sterk støtte til Israel . De er stille fordi de prøver å gjøre Høyre til et godt alternativ for begge disse gruppene. Det tror jeg folk gjennomskuer nå.
– Men i tillegg er det også et helt annet engasjement i Høyre, sier Ap-politikeren og viser til at flere Høyre-politikere har kommet med det han kaller «virkelighetsfjerne uttalelser» om konflikten.
Han peker blant annet på Anna Molberg, stortingsrepresentant for Høyre, som etter anerkjennelsen av Palestina som stat, sa at det fra utsiden kunne oppfattes som om regjeringen anerkjente Hamas.
– Det er mange i Høyre som har et annet syn på denne saken enn resten av Norge, legger Aukrust til.
Høyre har også fått mulighet til å kommentere kritikken som ble rettet mot Ap og regjeringen i denne saken, men ønsket ikke å kommentere.
Miff glad for støtte: – Viktig å være tydelig
Selv om Stalsberg i Dagsavisen også kritiserte KrF og Frp for å sitte stille i båten i denne konflikten, har de likevel blitt stemplet som Israel-sympatisørene i norsk politikk.
– Frp og KrF er ganske tydelige i sin støtte til Israel, sier Khateeb i Palestinakomiteen.
Khateeb mener partiene ikke har tatt klar avstand fra angrepene som har rammet sivile og at de ikke har tatt til seg alvoret i folkemordsankagene.
– Det er problematisk og forstyrrende at de tilsynelatende aksepterer Israels okkupasjon og krigsforbrytelser, legger hun til.
Myrland og Miff er på sin side glad for Frp og KrFs tydelighet når det gjelder «støtte til Israels forsvarsoperasjoner mot de palestinske terrorgruppene».
– Det er viktig at partiene står klart på dette, for også i disse partiene er det andre stemmer. En VG-måling fra januar viste at også blant Frp- og KrF-velgere er det støtte til boikott av Israel.
Og til slutt, hva med Venstre? Partiet er det partiet på høyresiden som på Stortinget har vist mest støtte til Palestina.
– Venstre har vist støtte til noen forslag som er fremmet i Stortinget om differensiering og tatt delvis til motmæle mot Israels angrep på sivile, sier Khateeb om hvordan de oppfatter at Venstre har forholdt seg til krigen.