Voldsomme opptøyer mot Frankrike på Ny-Caledonia
Frankrikes statsminister Gabriel Attal vil gjenopprette ro og orden på Ny-Caledonia. Les mer Lukk
Myndighetene innførte tirsdag portforbud i hovedstaden Nouméa og forbød folkeansamlinger. Både skoler og offentlige kontorer er stengt inntil videre. Den franske høykommissæren på øygruppa, Louis Le Franc, sier at flere politibetjenter er skadd.
Tirsdag ble flere politifolk sendt ut i gatene, samtidig som den internasjonale flyplassen ble stengt. Over hovedstaden lå det tykk, svart røyk, samtidig som en lokal TV-stasjon meldte at et idrettsanlegg var satt i brann.
Strid om stemmerett
Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin sier at det er sendt forsterkninger etter at 54 politifolk ble skadd og 82 personer pågrepet i løpet av de to siste dagene.
– Vi vil først og fremst gjenopprette ro og orden. Vold kan aldri rettferdiggjøres, sier statsminister Gabriel Attal, som også lover bedre kommunikasjon med alle involverte parter.
Striden står om en lovendring som skal gi stemmerett og dermed mer politisk innflytelse til om lag 25.000 franske innvandrere som har bodd sammenhengende på Ny-Caledonia i over ti år. Fram til nå har stemmeretten til alle som ikke bodde her før 1998, vært «frosset»
Biler og butikker i brann
Protestene startet mandag og utviklet seg utover natten til opptøyer og gatekamper mellom demonstranter og politi, spesielt i forstedene utenfor hovedstaden Nouméa. Flere biler og butikker ble satt i brann, og det meldes også om plyndring.
– Gatene sto i brann, det var opptøyer i gatene, en ganske skremmende opplevelse faktisk, sier turisten Mike Lightfoot fra New Zealand til TVNZ.
Han sier at situasjonen i hovedstaden tilsynelatende var ute av kontroll.
Strategisk viktig
Det bor i alt 270.000 mennesker på øygruppen, som ligger sør i Stillehavet, øst for Australia og nord for New Zealand.
Ny-Caledonia er strategisk viktig for Frankrike på grunn av øygruppens nikkelforekomster. Innbyggerne har i tre folkeavstemninger – i 2018, 2020 og 2021 – stemt ja til å forbli en del av Frankrike. Men uavhengighetsbevegelsen boikottet den forrige avstemningen og sa at de aldri kom til å godta resultatet.