Georgias statsminister går av – nye krefter inn før valget

Irakli Garibajhvili holder en tale til folk i Tbilisi som feirer at landet endelig har fått status som kandidatland til EU.  Les mer Lukk

Georgias statsminister Irakli Garibasjvili går av, ni måneder før landet skal velge ny nasjonalforsamling.

Garibasjvili er medlem av partiet Georgisk drøm, som ble etablert av den styrtrike forretningsmannen Bidzina Ivanisjvili – en mann som Garibasjvili har hatt et tett samarbeid med.

Ifølge georgiske medier overtar Irakli Kobakhidze statsministerposten. Han er i dag partileder i Georgisk drøm. Garibasjvili sier på sin side at han har fått tilbud om partilederjobben.

Garibasjvili har vært statsminister i to omganger: Første gang fra 2013 til 2015, før han ble statsminister igjen i 2021.

Opposisjonen mener han har vært for russiskvennlig og kritisert ham for ikke å ha gjennomført reformer som trengtes for at Georgia skulle få status som ett av EUs søkerland. I desember oppnådde Georgia det som for mange innbyggere har vært en langvarig drøm. Landet ble ett av EUs kandidatland.

Selv mener Garibasjvili at han har ført en balansert politikk både mot Russland og EU. Men han har nektet å innføre sanksjoner mot Russland.

Ifølge lederen for tankesmia Georgisk politiske institutt vil skifte av statsminister neppe innebære politiske endringer. Meningsmålinger viser at Georgisk drøm er landets mest populære parti, men at det har tapt oppslutning siden 2020, da det sikret seg et knapt flertall.