Macron varsler «betydelig reduksjon» i franske soldater i Afrika

Franske soldater patruljerer gatene i Timbuktu i Mali i 2021. Frankrikes operasjon Barkhane har siden 2013 kjempet mot jihadistgrupper i regionen. Siden har opprøret spredt seg og volden økt. Arkivfoto: AP / NTB Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron lover en helt ny Afrika-strategi, som innebærer færre franske soldater og en sterkere satsing på økonomi.

– Dette innleder en ny æra, sa Macron mandag, bare to dager før han innleder en rundreise til Gabon, Angola, Kongo-Brazzaville og Kongo.

I en tale i presidentpalasset tok han til orde for at Frankrike må slutte å blande seg inn i de områdene av Afrika der landet en gang var kolonimakt. Det afrikanske kontinentet er ikke lenger en «bakgård», framholdt han.

– Det finnes en annen vei. Å behandle afrikanske land som partnere som vi deler interesser med, og balanserte, gjensidige og ansvarlige forpliktelser.

Nytt partnerskap

Han varslet også at Frankrike vil inngå en ny type partnerskap, som innebærer langt færre franske soldater på afrikansk jord.

Landets regulære militærbaser blir avviklet, og i stedet skal det opprettes baser, eller det Macron kalte «akademier», som skal drives i samarbeid mellom franske og afrikanske soldater.

Det vil bety en betydelig reduksjon i fransk militært personell i Afrika, samtidig som basene blir fylt opp av afrikanske soldater. Samtidig vil Frankrike sørge for mer opplæring og utstyr.

– Endringen vil skje i løpet av de kommende månedene, sa Macron.

Kritikk

Reduksjonen i antall franske soldater på kontinentet skjer i kjølvannet av tilbaketrekningen fra Mali og Burkina Faso, der Frankrike i årevis har kjempet mot ytterliggående islamister.

Frankrike satte inn soldater mot jihadistene i Mali allerede i 2013, men konflikten har siden spredt seg til flere land i Sahel. I februar i fjor opplyste Frankrike og deres allierte at de trekker seg ut av Mali på grunn av problemer med militærjuntaen som styrer landet. Frankrikes såkalte Barkhane-operasjon mot jihadister i Sahel ble formelt avsluttet i november.

Vil ikke være syndebukk

Noen afrikanske land har kritisert Frankrike for å ha sviktet i sitt forsøk på å demme opp for væpnede islamistopprør spesielt i Sahel-landene.

I mandagens tale sa Macron at han ikke vil tillate at Frankrike blir «den ideelle syndebukk» i Afrika. Presidenten nekter dessuten å bli trukket inn i det han beskriver som en utdatert konkurranse blant stormakter om kontroll over Afrika.