Trumps eks-rådgiver, John Bolton, vil kaste Tyrkia ut av Nato: – Utpressing
– Jeg håper bare at folk i begge land ikke mister tålmodigheten. Dette er en slags utpressing. Erdogan oppfører seg på samme måte mot sitt eget folk, så det er neppe overraskende at han oppfører seg slik mot andre, sier Bolton til svensk TV. Les mer Lukk
– Vi skal ikke la Erdogan utnytte oss politisk.
Det sier den tidligere sikkerhetsrådgiveren for Donald Trump, John Bolton.
I et intervju med SVT tar Bolton til ordet for å vrake Tyrkia som Nato-partner.
Han viser blant annet til Tyrkias omstridte våpenavtale med Russland og innkjøp av rakettsystemet S-400. Dette har opprørt USA spesielt, og har blant annet ført til at Tyrkia er utestengt fra USAs F-35-program.
– Erdogan løper Putins ærend
8. november 2022 møttes den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan og Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson, i Ankara. I ettertid har forholdet mellom de to landene kjølnet betraktelig. Nå sier Tyrkias politiske ledelse rett ut at de ikke vil støtte svensk medlemskap. (AP Photo/Burhan Ozbilici) Les mer Lukk
I tillegg mener Bolton at Tyrkias behandling av Nato-søknadene fra Sverige og Finland er under enhver kritikk.
I en sikkerhetspolitisk situasjon som betegnes som svært alvorlig, er det mange som stiller seg undrende til at de to nordiske landene blir holdt ute i kulden av Tyrkias politiske lederskap.
– Enten han gjør det bevisst eller ikke, løper Tyrkias president Erdogan ærende til vennen Vladimir Putin. Ved å utsette eller forhindre Nato-medlemskap for Sverige og Finland, styrkes Russlands posisjon på bekostning av den vestlige militæralliansen, skriver den profilerte kommentatoren i Aftonbladet, Wolfgang Hansson.
Erdogan på defensiven prøver å vinne folkets gunst
Flere eksperter har tolket Erdogans negative holdning og aggressive utspill som et utslag av innenrikspolitiske, taktiske hensyn.
I mai avholder Tyrkia et fremskutt valg. Erdogan har ligget bakpå på meningsmålingene, inflasjonen er skyhøy og mange tyrkere sliter med privatøkonomien.
Når Erdogan fremstår som sterk utad, stiller tøffe krav til nye medlemsland og fordømmer Koranen-brenning, så kan det bidra til at oppslutningen om egen posisjon og politikk øker.
Ungarns nasjonalforsamling ventes å gi grønt lys til begge søknadene i februar, men har inntil videre avventet å gi et offisielt «ja» til Sverige og Finland.
– Neppe overraskende at han oppfører seg slik mot andre
For samholdet i Nato, og for nye medlemsland som føler sin sikkerhet truet av Russland, oppleves Tyrkias fiendtlige rolle som farlig og destruktiv. Det skal være stor irritasjon blant andre medlemsland i alliansen over Tyrkias uthaling i en kritisk tid for Europa.
Flere land, deriblant Norge, har derfor gitt Finland og Sverige betydelige sikkerhetsgarantier dersom de skulle bli angrepet militært.
John Bolton, som også er tidligere USA-ambassadør i FN, mener Erdogan på denne måten forsøker å sabotere de nordiske landenes Nato-prosesser. Han stempler derfor Tyrkias avvisning som latterlig og vanvittig.
– Jeg håper bare at folk i begge land ikke mister tålmodigheten. Dette er en slags utpressing. Erdogan oppfører seg på samme måte mot sitt eget folk, så det er neppe overraskende at han oppfører seg slik mot andre, sier Bolton til svensk TV.
28 av 30 medlemsland har sagt «ja»
Nato består i dag av til sammen 30 land i Europa og Nord-Amerika, og regnes som verdens sterkeste militære allianse.
Organisasjonen ble opprinnelig opprettet for å sikre et felles forsvar mot det kommunistiske Sovjetunionen. I 1949 ble den såkalte Atlanterhavspakten undertegnet av tolv land. Etter Den kalde krigens slutt har stadig flere østeuropeiske land sluttet seg til, noe som har provosert Putins Russland.
Etter at Finland og Sverige leverte sine Nato-søknader i midten av mai i fjor, har alle medlemslandene, bortsett fra Ungarn og Tyrkia, godkjent søknaden og sagt ja til medlemskap.
Ingen nye land kan tas opp i forsvarsalliansen før samtlige land har samtykket.