Tårevåt avskjed for Bolsonaro

Brasils president Jair Bolsonaro (i midten) poserer for en selfie med en tilhenger under valgkampen i en bydel i Brasilia. Les mer Lukk

Brasils avtroppende president Jair Bolsonaro har ennå ikke erkjent valgtap, men fredag tok han likevel et tårevått farvel med sine tilhengere.

I en direktesending i sosiale medier forsikret han dem om at verden ikke går under 1. januar – selv om venstreorienterte Luiz Inacio Lula da Silva overtar som president.

– Vi har en storslått framtid foran oss. Flere kamper er tapt, men vi kommer ikke til å tape krigen, sa Bolsonaro, som regnes som sterkt høyreorientert.

Det var Bolsonaros første tale etter at Lula vant valget med knapp margin – 50,9 prosent – i oktober. Etter dette har Bolsonaro, som er kjent for å være svært aktiv i sosiale medier, nærmest blitt taus.

I sitt farvel sa Bolsonaro ikke noe om hvorvidt han kommer til å delta på søndagens presidentinnsettelse i Brasilia, der Lula skal tas i ed. Fra før av er det kjent at han vil reise til USA når perioden hans er over, men ikke når han reiser.

I den direktesendte talen framholdt Bolsonaro at han hadde gjort sitt beste.

– I det minste greide vi i fire år å forsinke Brasils kollaps i denne avskyelige ideologien, sa han.

Flere personer som fulgte Bolsonaros avskjedstale på mobilene sine utenfor presidentboligen i Brasilia, kom med skjellsord og kalte ham «feig» og «skamløs», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hundrevis av Bolsonaros tilhengere demonstrerer fortsatt utenfor militære anlegg i Brasil i et forsøk på å få hæren til å stanse innsettelsen av Lula.