Støre sier Ap-krisen ikke var tema i middag med Stoltenberg

Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Alexandru Dobre / AP / NTB Les mer Lukk

Jonas Gahr Støre røper at det har en personlig oppside for ham at Jens Stoltenberg fortsatte i Nato. Men han spør ikke gamlesjefen om råd for å snu målingene.

Onsdag var Støre på middag med Stoltenberg og Tysklands statsminister Olaf Scholz etter møter i Berlin. Der fikk Støre møte sin gamle sjef igjen fra tiden da han var først utenriks- og så helseminister under Stoltenberg.

– Jeg ser ham jo fra tid til annen når han er i Norge, nå kan jeg gå tur med ham uten at jeg må melde fra i noen register. Det er en oppside ved at han fortsetter i Nato, sier Støre til NTB, med en referanse til de mulige habilitetsproblemene som kunne dukket opp hvis Stoltenberg ble sentralbanksjef som planlagt.

Ba ikke om råd

Stoltenberg fortsatte i stedet som Nato-sjef, der han håndterer den verste sikkerhetskrisen Europa har vært i på flere tiår. Ukraina-krigen og krisen i Europa overskygger også Støres hjemlige krise på meningsmålingene.

Støre sier han ikke fikk noen råd fra Stoltenberg om hvordan han kan snu den dårlige trenden på målingene.

Statsminister Jonas Gahr Støre holder en tale under Berlin Security Conference. Senere onsdag var han i middag med Jens Stoltenberg og Olaf Scholz. Foto: Javad Parsa / NTB Les mer Lukk

– I forhold til sikkerheten i Europa er det så langt ned på listen at det ikke er noe tema, sier Støre.

– Så har jeg jobbet med Jens Stoltenberg i politikken før, da vi til og med var lavere enn vi er i dag. Det vi da viste var at grundig arbeid, kontakt med partiet, kontakt med velgerne og tålmodighet gjør at du kan komme tilbake. Det skal vi gjøre denne gang også, slår statsministeren fast.

– Fin samtale

På møtet med Scholz ble Norge og Tyskland enige om å be Nato bidra til å sikre kritisk infrastruktur på havbunnen.

– Dette er en viktig del av det vi kan kalle blodomløpet i vår energi. Vi har et stort sikkerhetsansvar på vår sokkel, vi har rutiner som vi har hatt i mange år, som nå er skjerpet. Selskapene har sitt ansvar. Men vi mener det vil være i tråd med at Nato skal være en moderne organisasjon for sikkerhet at også Nato spiller en rolle, sier Støre.

Statsministeren sier det var en fin samtale med Scholz.

– Scholz er en viktig samtalepartner for meg og selvsagt for generalsekretæren på grunn av Tysklands rolle i Nato og alt det de nå gjør på forsvarssiden, sier Støre.