FN ikke kjent med biologiske våpenprogram i Ukraina

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia hevder landet har beviser for at USA og Ukraina har laboratorier som forsker på biologiske våpen i Ukraina. Dette bildet er fra et møte i Sikkerhetsrådet tidligere i måneden. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

FN er ikke kjent med at Ukraina har et USA-støttet biologisk våpenprogram, slik Russland hevder og krever gransket.

– Vi er kjent med at Russland har kommet med en offisiell klage knyttet til påstander om programmer for biologiske våpen i Ukraina, sier FNs assisterende nedrustningssjef Adedeji Ebo.

Torsdag orienterte han Sikkerhetsrådet som på oppfordring fra Russland diskuterte det påståtte våpenprogrammet.

– Som nedrustningssjef Izumi Nakamitsu informerte rådet om i mars og mai, er ikke FN kjent med at slike anlegg fins, sa Ebo.

Krever gransking

Russland fastholder sin påstand og hevder USA i flere år har samarbeidet med Ukraina om et program for biologiske våpen.

– Russland hadde ikke annet valg enn å fremme en klage og be Sikkerhetsrådet sette i verk en internasjonal gransking av de militære biologiske aktivitetene til USA i Ukraina, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Russland hevder også at landets styrker i Ukraina har funnet beviser for eksistensen av et slikt program, og har også gitt Sikkerhetsrådets medlemmer 300 sider med bakgrunnsmateriale som skal underbygge påstanden.

USA avviser

USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield avviste torsdag den russiske påstanden og kravet om gransking.

– Vi vet alle at disse påstandene er fabrikasjoner og at de fremmes uten fnugg av beviser, sa hun.

– Jeg må likevel benytte anledningen til å fastslå at Ukraina ikke har noe biologisk våpenprogram. USA har heller ikke noe biologisk våpenprogram, sa hun.

Norsk kritikk

Norges FN-ambassadør Mona Juul gikk også hardt ut mot Russland under torsdagens debatt i Sikkerhetsrådet.

– Vi beklager at dette rådet på nytt blir benyttet som scene for Russlands desinformasjonskampanje, sa hun.

– Det eneste formålet med disse falske påstandene er å tåkelegge, spre forvirring og trekke oppmerksomheten bort fra Russlands egen uprovoserte, ulovlige og brutale krigføring i Ukraina, fortsatte hun.

Juul avviste videre Russlands angivelige beviser, som Norge ifølge henne har gått nøye gjennom.

– Vi har verken hørt eller lest noe som kommer i nærheten av å underbygge de påstandene som fremmes, sa Juul.

Ingen hemmelighet

Ukraina har flere biologiske laboratorier som har fått økonomisk støtte og forskningsstøtte fra USA. Disse eies av den ukrainske stat og inngår i Biological Threat Reduction Program som skal bidra til å redusere risikoen for dødelige utbrudd, forårsaket av våpen eller naturlige årsaker.

– Disse laboratoriene er ingen hemmelighet. De benyttes ikke i tilknytning til biologiske våpen, det er desinformasjon, sa Filippa Lentzos ved King’s College i London tidligere i uka.