Trolig nyvalg i Nord-Irland

Lederen for unionistpartiet DUP i Nord-Irland, Jeffrey Donaldson, vil ikke samarbeide med Sinn Féin i regjering. Dermed går det trolig mot nyvalg. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Parlamentet i Nord-Irland greier ikke å bli enige om ny speaker og få en ny regjering på plass. Dermed går det trolig mot nyvalg i den britiske provinsen.

Fristen for å velge ny speaker utløper ved midnatt, og dersom det ikke oppnås enighet i siste minutt vil det bli utlyst nyvalg fredag.

Det siste forsøket på å velge speaker strandet da lederen for Det demokratiske unionistpartiet (DUP), Jeffrey Donaldson, kunngjorde at partiet i protest mot den såkalte Nord-Irland-protokollen ikke vil samarbeide i provinsregjeringen med de rivaliserende nasjonalistene i Sinn Féin.

Michelle O’Neill i Sinn Féin, som man regnet med ville få posten som Nord-Irlands førsteminister, er ikke imponert over Donaldson og DUP.

– Dette er deres suppe og viser hans og partiets mislykkede lederskap, sier hun.

Nord-Irland har ikke hatt en ordinær regjering siden provinsvalget i mai der Sinn Féin ble det største partiet og DUP nest størst. Uenighet om Nord-Irland-protokollen, som er en del av brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, er årsak til den fastlåste politiske situasjonen.

Avtalen skal forhindre en såkalt hard grense mellom den britiske provinsen og EU-landet Irland og regulerer kontrollen med varer som passerer grensa.

Sinn Féin ønsker gjenforening med Irland, mens DUP krever at Nord-Irland-protokollen skrotes helt og erstattes av en strategis som de støtter.