Politiker fikk 117.000 kr for å ansette ny sjef

Fylkespolitikere i Viken brukte 16 møter på å ansette ny fylkesdirektør i Buskerud. Lederen av utvalget fikk over 7000 kroner per møte.

Siden i sommer har tre utvalg vært i sving med å finne nye toppsjefer til Akershus, Østfold og Buskerud, som skal gjenoppstå som fylke. Til sammen er det avholdt mer enn 30 møter. Det har ikke vært billig.

Ansettelsesutvalget i Buskerud har siden juni hatt 16 møter. Den tidligere Drammen-ordføreren Tore Opdal Hansen, var møteleder i ansettelsesutvalget og får dobbel godtgjøring: 7.300 kroner per møte. Han er enig i at det er godt betalt.

– Ja, jeg synes at det er forferdelig mye. Det er veldig, veldig mye, sier Hansen, som er nestleder i Høyres fylkestingsgruppe i Viken, til NRK.

Millioninntekt

Etter 16 møter har fylkespolitikeren krav på 117.000 kroner på toppen av millioninntekten han allerede har, men han avviser at penger har vært et motiv.

– Vi har ikke hatt godtgjøring i tankene i hele tatt. Det vi har tenkt på har vært å gjøre en god og grundig jobb.

I utvalget hadde Opdal Hansen med seg Bjørn Tore Ødegården (Ap) og Christina Mørkve (H), som hver får 58.000 kroner for innsatsen.

I en oversikt som NRK har fått fra Viken fylkeskommune går det fram at over halvparten av møtene var videomøter, og var satt opp med en lengde på én time.

Frp reagerer

Frps Helge André Njåstad nestleder i kommunalkomiteen på Stortinget, sier saken er et godt eksempel på manglende magemål i fylkeskommuner når det kommer til politikerlønninge.

– Frp mener dette er bevis på at vi har hatt rett i at fylkeskommunen er en unødvendig fordyrende mellomledd som burde vært lagt ned.