Rødt-hopp på Vårt Land-måling – større enn SV og Sp

Rødt er større enn både SV og Senterpartiet på Vårt Lands siste meningsmåling. Et byks på 3,2 prosentpoeng gjør partiet til landets fjerde største. Les mer Lukk

Bjørnar Moxnes har grunn til å juble for 8,5 prosent på Vårt Lands siste meningsmåling. Men selv om Rødt vokser, er det borgerlig flertall på Stortinget.

Lengst ute til venstre i den norske partifloraen er det nå Bjørnar Moxnes' parti som er størst. Hoppet på 3,2 prosentpoeng gjør Rødt større enn SV, som får 7,3 prosent (-1,2) på Norstats måling for Vårt Land. Rødt er også større enn Senterpartiet, som får 5,7 prosent, ned 1,6 prosentpoeng fra forrige måling.

– Tallene viser en slags mobilisering bak Rødt. Partiet markerer seg tydeligere igjen som en venstreopposisjon mot regjeringen, sier valgforsker Bernt Aardal til avisa.

Til tross for vekst ytterst på venstresiden er det Erna Solberg som ville blitt statsminister dersom målingen var valgresultatet, med et hårfint flertall for ikke-sosialistisk side med 85 mandater.

– Regjeringen må våkne

Høyre holder seg stabilt høyt på 29,3 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra avisens julimåling. Frp på sin side faller 2,3 prosentpoeng til 13,5 prosent oppslutning.

Både MDG og KrF er fortsatt under sperregrensen.

Rødt-leder Bjørn Moxnes sier regjeringen må våkne om de ikke vil miste flertallet på Stortinget.

– De er i ferd med å skusle bort et historisk flertall på historisk kort tid. Fire av fem vil, i likhet med Rødt, ha makspris på strøm, men regjeringen tviholder på eksperimentet med børsstyrte strømpriser, sier Moxnes i en epost til NTB.

Prestasjon for Rødt

Rødt-lederen er imidlertid fornøyd med partiets prestasjon på Vårt Lands seneste partimåling.

– Dette vil gi Rødt en stortingsgruppe på 15 representanter. Det viser jo at mange holder fast på ønsket om forandring fra i fjor – med en historisk sterk venstreside, sier han.

De øvrige partiene gjør det slik (endring fra forrige måling i parentes): Ap 21,5 (0,9), MDG 3,1 (-0,7), KrF 3,4 (0,8), V 4,2 (0,7), andre 3,7 (0,1).

Målingen er gjennomført av Norstat fra 23. til 29. august. Det er 940 respondenter og en feilmargin mellom 1,1 og 3,6 prosentpoeng. Feilmarginen er størst for de største partiene.