Mange bytter i Venstres gruppe: Nybø ute – Rotevatn inne

Ledertrioen i Venstre kan se fram til en ny periode på Stortinget. F.v. nestleder Sveinung Rotevatn, nestleder Abid Raja, leder Guri Melby. Foto: Heiko Junge / NTB Les mer Lukk

Som i forrige periode skal det sitte åtte representanter fra Venstre på Stortinget. Men det blir en svært annen gruppe enn det var sist.

Med kun tre direktevalgte må Venstre forsyne seg grovt av utjevningsmandatene. Partiets direktemandater går til svært profilerte politikere på det sentrale Østlandet. Partileder og kunnskapsminister Guri Melby er valgt inn fra Oslo, på mandatet hennes forgjenger Trine Skei Grande har hatt de siste fire periodene.

Ola Elvestuen blir også valgt inn på direktemandat fra Oslo og får sin tredje periode på Stortinget. Elvestuen var nestleder i Venstre fram til 2020, og klima- og miljøminister i Venstres første to år i regjering. Det siste av partiets direkte innvalgte er nestleder og kulturminister Abid Raja, som får sin tredje periode fra Akershus.

Fem utjevningsmandater

Fem representanter kommer inn på utjevningsmandater. Det inkluderer Solveig Schytz fra Akershus og Grunde Almeland fra Oslo. Begge har vært vararepresentanter for henholdsvis Raja og Elvesuten i løpet av den forrige stortingsperioden.

Venstres andre nestleder, klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn, kommer også inn på utjevningsmandat fra Hordaland. Han var inne på utjevningsmandat fra Sogn og Fjordane i 2013-2017, men ble ikke gjenvalgt. Rotevatn utkjempet en hard nominasjonskamp i Hordaland mot tidligere nestleder Terje Breivik, som han nå erstatter.

I Rotevatns gamle distrikt er det nå Alfred Bjørlo som kommer inn. Han har vært ordfører i Eid og så i Stad i Nordfjord i ti år. Bjørlo har profilert seg som «distriktspsykopat», et kallenavn han visstnok skal ha fått fra Grande.

Partiets siste utjevningsmandat tilfaller Ingvild Wetrhus Thorsvik i Vest-Agder. Hun er advokat og tidligere varaordfører i Mandal, og sto på topp i både Aust- og Vest-Agder. Med sine 29 år blir hun dessuten den yngste i stortingsgruppa.

Nybø ute

Blant de profilerte Venstre-politikerne som ikke kommer inn på Stortinget, er næringsminister Iselin Nybø. Hun satt på utjevningsmandat fra Rogaland i 2013-2017, men ble ikke gjenvalgt sist, og i år tilfaller utjevningsmandatet Rødt.

Helsepolitikeren Carl-Erik Grimstad, som sto på topp i både Vestfold og Telemark, kommer heller ikke inn på nytt. Veteranen André Skjelstad, som har tre perioder på Stortinget, faller også ut fra Nord-Trøndelag.

Snittalderen for Venstres nye stortingsgruppe er 40,5, og den består av fem menn og tre kvinner.