EU-politiker kaller Senterpartiets ønske om reforhandlet EØS-avtale «fri fantasi»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum drømmer om å reforhandle EØS-avtalen. Det synes EU-politiker Karin Karlsbro høres ut som «fri fantasi». Foto: Berit Roald / NTB Les mer Lukk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums ønske om å reforhandle EØS-avtalen høres ut som «fri fantasi», mener EU-politiker. – Avtalen må i så fall sies opp først.

– Norge kan selvfølgelig si opp avtalen. Det står alle land fritt til å avgjøre selv. Men tanken om å reforhandle først uten å si opp EØS-avtalen på forhånd, er helt ulogisk. Det høres ut som fri fantasi, sier det svenske EU-parlamentsmedlemmet Karin Karlsbro til VG.

EU har helt andre prioriteringer enn å reforhandle avtalen med en enkelt part, ifølge Karlsbro.

Vedum har sagt at han ønsker en «bedre avtale» med EU-landene. Karlsbro setter spørsmålstegn ved timingen.

– Jeg blir veldig overrasket over en vilje til å vende EU-samarbeidet ryggen når vi befinner oss i en global helsekrise. At signalene kommer nå, er veldig overraskende og skremmende.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) sier at de ikke kan forholde seg til enkeltutsagn fra medlemmer av EU-parlamentet. Han mener det absolutt er mulig å reforhandle avtalen uten å si den opp.

– Når det kommer til tidspunktet for denne diskusjonen, så er pandemien en global utfordring og ikke en EU-utfordring. Dette er en svensk liberalist som snakker som en svensk liberalist, sier han.