Watergate-legenden Carl Bernstein stempler Donald Trump som krigsforbryter

– Trump satte sin egen valginteresse over helsen til amerikanerne da de ble slaktet under denne pandemien, tordner Watergate-journalist Carl Bernstein. Les mer Lukk

Et halvt år etter etter at Trump måtte gi fra seg nøklene til supermaktens høyborg, blir han holdt ansvarlig for dødsfallene til titusenvis av amerikanske liv, som trolig kunne ha vært reddet.

Den som nå svinger storslegga, er veteranjournalisten og forfatteren Carl Bernstein. Samme mann sto bak den mye omtalte Watergate-skandalen sammen med Bob Woodward på 70-tallet. Avsløringene felte daværende president Richard Nixon.

Nå er det Donald Trump som får gjennomgå. I et intervju med CNN sier Bernstein at Trump er «vår egen amerikanske krigsforbryter.»

– Titusenvis av mennesker døde på grunn av hans svikt

Hans hovedbegrunnelse for anklagene er Trump-administrasjonens håndtering av pandemien og stormingen av Kongressen 6. januar i år.

– Titusenvis av mennesker døde på grunn av hans svikt under pandemien, uttaler Carl Bernstein i intervjuet.

Han viser til Trumps oppfordring til sine tilhengere om å gjennomføre et kupp for å beholde presidenttittelen, noe som kostet fem mennesker livet, og hvor flere ble skadd i sammenstøt med politiet.

– Trump satte sin egen valginteresse over helsen til amerikanerne da de ble slaktet i denne pandemien, tordner Bernstein.

– Han satte sin egen smale politiske, økonomiske og personlige interesser over vårt folk

Watergate-reporterne Bob Woodward (t.v.) og Carl Bernstein under en tidligere pressemiddag i Washington. Foto: Cliff Owen / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Newsweek har forsøkt å innhente en kommentar fra Trump-leiren, men har ikke lykkes med dette. Avisen siterer for øvrig Bernstein fra CNN-intervjuet hvor han omtaler Trump som en president på en skala og i et omfang som «vi aldri tidligere har opplevd i USAs historie».

– Det handler ikke bare om uforsvarlige lovbrudd. Det handler om en annen type kriminalitet der menneskeligheten til det amerikanske folk ble forvist til USAs president, som bare løftet opp sin egen smale politiske, økonomiske og personlige interesser over vårt folk, vårt land, vår grunnlov, sa Bernstein.

Også avisen The Independent har omtalt det oppsiktsvekkende intervjuet.

I klinsj med Bob Woodward

Høsten 2018 utga den tidligere Washington Post-journalisten Bob Woodward boken «Fear: Trump in the White House», hvor han beskriver president Donald Trumps første 18 måneder i Det hvite hus.

Donald Trump var raskt ute med å stemple boken som svada.

– Woodward-boken er en vits. Bare nok et angrep mot meg, det siste i en lang rekke, og nå med ikke-navngitte og anonyme kilder. Mange av de har allerede stått fram og sagt at sitatene fra dem bare er fiksjon, akkurat som resten av boken, uttalte Trump.