Vedum åpner for diskusjon om Alta

– Vi har sagt at vi ønsker at Finnmark skal være ett fylke. Det er vårt ønske. Vi skal oppløse Finnmark og Troms. Så får vi snakke med Alta, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Les mer Lukk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er krystallklar på at Troms og Finnmark skal deles opp igjen. Spørsmålet om Alta vil han derimot vente med til etter valget.

Mandag var Vedum på besøk i Nordkapp kommune for å holde offisiell valgkampåpning for Senterpartiet.

Og på torget i Honningsvåg høstet han stor applaus for sitt valgløfte om en «lykkelig skilsmisse» mellom Troms og Finnmark hvis Senterpartiet får regjeringsmakt etter valget.

Vedum er ikke i tvil om at oppløsningen kommer til å bli en realitet.

– Det kommer til å skje. Hvis Senterpartiet får makt, så skjer det, sier Vedum.

Han viser til at 87 prosent av velgerne i Finnmark stemte nei i en folkeavstemning om sammenslåingen i 2018.

– Både folket og fylkestinget har sagt nei. Det er helt unisont. Det er bare regjeringens som ikke har lyttet.

Usikkerhetsmoment

Det som likevel er blitt et stort usikkerhetsmoment, er skjebnen til Alta.

Dersom Troms og Finnmark blir delt opp igjen, kan nemlig Alta ønske å melde overgang til Troms. Ettersom Alta er den klart største kommunen i gamle Finnmark, skaper dette en vanskelig situasjon.

Vedum uttaler seg uforpliktende om saken.

– Målet mitt er at Alta fortsatt skal være en del av Finnmark, sier han.

Sp-lederen er likevel klar på at dette bare er et mål.

– Dette er lokale debatter. Det er en helt ærlig sak. Vi har sagt at vi ønsker at Finnmark skal være ett fylke. Det er vårt ønske. Så får vi ta diskusjonen med Alta hvis vi får makt og ansvar, sier Vedum.

– Vi skal oppløse Finnmark og Troms. Så får vi snakke med Alta, sier han.

Savner nærhet

Geir Adelsten Iversen er Senterpartiets førstekandidat i Finnmark. Han legger ikke skjul på sin misnøye med politikerne i Alta.

– Alta må kjøre sitt løp. Jeg er helt uenig, sier Iversen til NTB.

Han er likevel ikke i tvil om at Troms og Finnmark kommer til å bli oppløst hvis Sp får regjeringsmakt. Ifølge Iversen er det helt nødvendig med større nærhet.

– Når du kommer fra Oslo, så vet du kanskje ikke så mye om det som skjer i Passvik eller i Loppa. Det samme blir det hvis du kommer fra Tromsø eller Harstad. Vi trenger politikere som er oppdatert. Og det er enorm avstand fra Kirkenes til Harstad. Det er like langt som fra Oslo til Bodø, sier Iversen, som mener Finnmark er blitt nedprioritert av regjeringen.

– Nå føler vi nesten at vi er en kvise på rumpa til Norge.

Suksesshistorie

For Vedum er planen å besøke alle 19 stortingsvalgdistrikter i løpet av valgkampen, fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør.

Og det er ikke tilfeldig at startskuddet går nettopp i Nordkapp kommune. Dette er nemlig en av kommunene hvor Senterpartiet er gått mest fram – fra en oppslutning på null i lokalvalget i 2015 til 29,7 prosent i 2019.

– Da var vi skuffet. Vi trodde vi skulle bli det største partiet, men SV slo oss på målstreken, forteller varaordfører Tor Mikkola (Sp), som var med på å stifte det nye Sp-lokallaget i Nordkapp kommune i 2018.