Rødt har samlet inn 1,5 millioner kroner til valgkampen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er lei av solotilværelsen på Stortinget. Nå skal alle kluter settes til for å komme over sperregrensa, varsler partiet i forkant av helgens landsmøte. At grasrota i partiet så langt har bidratt med over 1,5 millioner kroner, hjelper stort. Les mer Lukk

Rødt gjør som Obama: Satser på at en rekke småbidrag fra grasrota skal gjøre partiet i stand til å markere seg solid i valgkampen.

Siden september har partiet samlet inn over 1,5 millioner kroner, opplyste partisekretær Benedicte Pryneid Hansen på en pressekonferanse torsdag, dagen før partiets landsmøte går av stabelen.

Over 5.000 personer har bidratt i kronerullingen det siste året.

– I forrige uke satte vi mål om å få inn 200.000 kroner på én dag. Det kom inn over en halv million kroner fra om lag 1.800 enkeltgivere, sier Hansen, som slår fast at for Rødt er årets valgkampbudsjett rekordstort.

Store ambisjoner

– Det er jo ingenting i forhold til de etablerte partiene. Men er det noe dette partiet har vist, er det at vi kan få til veldig mye for veldig lite, sa hun.

Med et doblet antall lokallag og en tredobling av medlemsmassen siden forrige stortingsvalg er Rødt inne i en veldig god utvikling, slår hun fast.

– Vi har vokst mest av alle partier på Stortinget. Rødt er et helt annet parti i dag enn ved forrige stortingsvalg, sier Hansen.

Rødts ambisjon er å tredoble oppslutningen, fra 2,4 prosent i 2017 til 7,2 prosent i år. På månedssnittet av meningsmålingene har partiet havnet over sperregrensa i 24 av de siste 27 månedene,

– Vi ligger an til å gjøre et rekordvalg, sier Hansen.

Ikke i bakevja

Partileder Bjørnar Moxnes slår fast at partiets politikk ikke har havnet i bakevja på grunn av coronapandemien.

– Sånn er det ikke. For oss har pandemien demonstrert de store forskjellene i Norge. Regjeringen har øst ut milliarder av kroner til kapitalister, men vært veldig motvillig til å styrke rettighetene til arbeidsfolk, sier han.

På landsmøtet skal partiet vedta et nytt arbeidsprogram.

– Dette er et program med én rød tråd, hvordan man kan få ned de økonomiske og geografiske forskjellene i Norge, sier nestleder Marie Sneve Martinussen.

Klimarettferd

I programmet går Rødt også inn for et tydelig standspunkt i klimapolitikken.

– Vi må ha en rettferdig klimapolitikk som både får ned utslippene og ulikhetene, samtidig som vi skaper nye jobber, sier nestlederen.

Blant stridstemaene på landsmøtet er partiets næringspolitikk, rovdyrpolitikk, ruspolitikk og spørsmålet om eggdonasjon.

Blant Rødts medlemmer er det også et stort engasjement for gratis tannhelse.

– Jeg vet ikke om det er fordi våre medlemmer har dårligere tenner enn andre folk, eller fordi det er helt ulogisk at tennene ikke skal være en del av kroppen. Men de tusenlappene som tannlegene ber om, blir stadig vanskeligere for stadig flere, sier Martinussen.