Se direkte fra årsmøtet i AP i Trøndelag

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direktesending fra ABC TV 2020-08-29 at 12:55 Les mer Lukk

Her kan du følge voteringen i Trøndelag AP direkte. 

Trond Giske brukte sitt innlegg under valgdebatten ved årsmøtet i Trøndelag Ap som et slags avskjedsinnlegg.

– Jeg gledet meg til å sette planene vi hadde lagt, ut i livet. Men jeg lever godt med at det ikke blir slik. Ingen har krav på en ny sjanse. Nå håper jeg dere vil bygge det nye Trøndelag Arbeiderparti, sa Giske.

Flere av AUFs delegater AUF valgte å forlate salen da Giske gikk på talerstolen. Giske valgte å tale i Steinkjer, der det gamle Nord-Trøndelag Arbeiderparti samlet seg, framfor i Trondheim, der hans eget lag holdt til.

– I 37 år har jeg hver dag tenkt på oppgavene mine i AUF eller Arbeiderpartiet. Jeg vet nesten ikke hvem jeg er uten det, sa den tidligere Ap-nestlederen.

Samtidig la Giske til at han skal klare seg godt. Han fikk stående applaus da han forlot talerstolen.

Må se framover

Tidligere i dag meldte NTB at det kan gå mot kampvotering mellom Marit Bjerkås og Ingvild Kjerkol etter nye runder med harde personangrep på fylkesårsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti.

– Etter i dag må vi se framover.

Det sa avtroppende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø i sin åpningstale til årsmøtet i Trøndelag Arbeiderparti lørdag.

Men i møtelokalene så nok delegatene seg heller over skulderen av frykt for en dolk i ryggen.

Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, mener fylkespartiet er på et «nullpunkt» etter de siste dagenes dramatiske konflikter.

– Det brukes maktmidler som jeg virkelig er overrasket over, sier Ottervik til NTB.

Les mer: Trond Giske varsler at han vil ta ordet på årsmøtet

Sorti for Giske

Det begynte med at valgkomiteen mandag enstemmig innstilte Trond Giske som ny leder i Trøndelag Arbeiderparti.

Innstillingen utløste en flom av protester, og flere kvinner sto fram med sterke historier om ukultur og ubehagelige opplevelser i fylkespartiet. Det endte med at Trøndelag AUF torsdag trakk sin støtte til Giske.

Dermed falt innstillingen, og Giske ble vraket. Giske selv opplyste fredag at han ikke lenger er kandidat, og at han heller ikke vil stille til gjenvalg til Stortinget.

Ifølge ham blir belastningen for stor.

«Det er umulig å stå i en situasjon hvor verken grunnleggende rettsregler eller presseregler gjelder. Dette tar ikke slutt, folk kan uten dokumentasjon fremføre anklager mot meg hver gang jeg søker politiske verv. Det skjedde i fjor, det skjer igjen nå, og det vil kunne skje i fremtiden. Jeg har derfor sammen med familien min kommet til at jeg ikke lenger kan stå i dette, heller ikke i en renominasjon til Stortinget», skrev Giske på Facebook.

Giske gir opp: Trond Giske kaster kortene: – Jeg kan ikke lenger stå i dette

Uventet innstilling

Fredag seilte stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol fra Stjørdal opp som ny favoritt til å bli fylkesleder.

Men da valgkomiteen la fram sin nye innstilling tidlig fredag kveld, var det overraskende med Marit Bjerkås fra Rennebu på topp.

Kort tid etter kunne flere medier melde at valgkomiteens leder Arild Grande hadde fortalt valgkomiteens medlemmer at han hadde mottatt informasjon om at det kunne komme et varsel mot Kjerkol dersom valgkomiteen innstilte henne som ny leder.

Dermed var det duket for nye runder med knallharde angrep lørdag.

Samtidig kunne NRK melde at det lå an til kampvotering på årsmøtet. Lørdag ettermiddag bekreftet flere kilder ifølge NRK at det ville komme benkeforslag om Kjerkol som fylkesleder i stedet for Bjerkås.