Kina refser USAs «tyranni»

USAs militære tilstedeværelse i Sør-Kinahavet er også en kilde til spenning i forholdet med Kina. Her var USS Ronald Reagan, USS Nimitz og et ytterligere skip 6. juli. Foto: Jason Tarleton / U.S. Navy via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Kinas utenriksdepartement sier Kina vil kjempe for rettighetene sine i møte med amerikanernes aggressive politikk og sanksjoner.

– Kina vil innta en hard linje for å opprettholde de legitime rettighetene og interessene til kinesiske bedrifter og personer, sa talsperson for landets utenriksdepartement, Zhao Lijian, med henvisning til Kinas aktiviteter i Sør-Kinahavet, på en pressekonferanse torsdag.

Uttalelsen er en reaksjon på at USA onsdag kunngjorde økonomiske sanksjoner mot over 20 kinesiske selskaper og personer som amerikanerne knytter til byggingen av kunstige øyer i Sør-Kinahavet.

Det amerikanske handelsdepartementet hevder selskapene og personene bidrar til at Kina får mulighet til å drive byggevirksomhet og militarisere det omstridte havområdet.

– Amerikanerne driver grov innblanding i Kinas interne anliggender. Det er en fullstendig tyrannisk logikk og maktpolitikk, understreket Zhao.

I det som oppfattes som en maktdemonstrasjon mot USA, skjøt Kina torsdag også ut to raketter i Sør-Kinahavet. Kina anklagde også USA for å ha fløyet et U-2 spionfly inn i en flyforbudssone i Nord-Kina tirsdag, der det gjennomføres en militærøvelse.

USA kunngjorde i juli at de anser Kinas forsøk på å utvide sitt territorialfarvann i Sør-Kinahavet som ulovlig. Kina gjør krav på nesten hele Sør-Kinahavet, inkludert områder som Vietnam, Malaysia, Indonesia, Brunei og Filippinene mener er deres territorialfarvann.