Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erna Solberg aksepterer Sivertsens begrunnelse om å tre av som fiskeriminister Les mer Lukk

Fiskeri- og sjømatminister Geir Inge Sivertsen (H) ba fredag om å gå av, opplyser departementet i en pressemelding.

– Sakene om styreverv og etterlønn har tatt all fokus bort fra den jobben jeg som fiskeri- og sjømatminister ønsker å gjøre for å utvikle Norges viktigste næring, skriver Sivertsen.

– Næringen fortjener en minister som kan ha fullt fokus på de oppgaver som må gjøres for å få dette til. Sakene har også blitt en belastning for regjeringen og for mitt parti Høyre, skriver han.

Solberg: – Jeg aksepterer Sivertsens begrunnelse

Fra Statsministerens kontor kommenterte statsminister Erna Solberg (H) Sivertsens beslutning.

– Jeg synes selvfølgelig dette er leit, men jeg aksepterer godt hans begrunnelse for dette, og har forståelse for at dette etter hvert ble en veldig vanskelig situasjon, sier hun.

Hun presiserer at det vil bli et skifte av fiskeriminister, men at Sivertsen vil fortsette som fiskeriminister til neste statsråd.

– Fikk ikke tid til å gjøre jobben

Solberg sier at hun tror Sivertsen ville blitt en god fiskeriminister, men at han ikke fikk tid til å bevise dette.

– Man kan ikke gjøre en god jobb dersom man over tid ikke får tid til å gjøre jobben fordi du må svare på andre spørsmål. Og det er den erkjennelsen som Geir Inge har tatt i dag, sier hun.

Hun presiserer imidlertid at Sivertsen ikke burde ha søkt om etterlønn.

– Det innså han også selv, og han har selv beklaget at han har utvist dårlig dømmekraft i den saken og har betalt tilbake de pengene, sier Solberg til NTB.

– Vil han nå få etterlønn?

– Etterlønn er jo et spørsmål som du må søke om. Det er regler for det, og da må man i så fall følge de reglene, svarer hun på spørsmål fra NTB.

Hun presiserer at Sivertsen vil fortsette som fiskeriminister til neste statsråd.

Mistillitsforslag

SV fremmet tidligere fredag et mistillitsforslag mot Sivertsen etter stadige avsløringer om etterlønn, dobbeltlønn og styreverv i strid med stillingsinstruksen.

Sivertsen opplyser at han har fratrådt alle styreverv og beklaget søknaden om etterlønn, men opplever at sakene likevel tar all tid og oppmerksomhet.

– Da blir det vanskelig å gjøre en god jobb som fiskeri- og sjømatminister, skriver han.

NRK: Frp varslet Høyre om at de ikke ville støtte Sivertsen

Frp varslet Høyre om at de ikke lenger kunne stille seg bak Geir Inge Sivertsen (H) som fiskeriminister, ifølge NRK.

Det skal ha skjedd etter at SV stilte mistillitsforslag mot Sivertsen fredag.

NRK har fått opplysninger om varselet både fra kilder i Høyre og i Fremskrittspartiet.

Frp-ledelsen skal ha kommunisert på bakrommet at «dette går ikke lenger». Beskjeden skal ha hatt betydning for at Sivertsen trakk seg som fiskeriminister.

Fra sentralt Høyre-hold får NRK opplyst at beskjeden isolert sett ikke var det som gjorde at Sivertsen måtte trekke seg. Statsminister Erna Solberg bekrefter like fullt at Høyre var kjent med Frps standpunkt.

Se video: ABC forklarer: Dette er Sivertsen-saken

Your browser doesn't support HTML5 video.

ABC forklarer: Derfor går fiskeriminister Sivertsen av Les mer Lukk

Opposisjonen: – Klokt og nødvendig

Både Senterpartiet og SV mener det var en klok og nødvendig avgjørelse av fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) å trekke seg som statsråd.

SV-leder Audun Lysbakken gir Sivertsen honnør for å ha tatt beslutningen.

– For oss handler dette om at folk skal behandles likt i Norge. Mennesker på Nav møtes med knallharde reaksjoner hvis de får utbetalt for mye penger. Da kan ikke statsråder slippe unna uten reaksjon, sier han.

– Erna Solberg har håndtert denne saken dårlig. Hun burde ryddet opp før det ble nødvendig med mistillitsforslag i Stortinget for å tvinge fram en løsning, mener Lysbakken.

Senterpartiets Geir Pollestad, som leder næringskomiteen på Stortinget, peker på at det er nødvendig med en statsråd Stortinget har tillit til.

– Det er store og viktige saker som skal avgjøres på Stortinget denne våren innenfor både fiskeri og havbruk. Ikke minst gjelder det saken med fremtidens system for fiskekvoter, sier han.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det var på tide at Sivertsen gikk av, noe Rødt ba ham om å gjøre allerede på mandag.

– Vi kan ikke ha en statsråd som misbruker etterlønn og hever dobbel politikerlønn for å kare til seg mest mulig av innbyggernes skattepenger, sier Moxnes.

Aasland: Riktig av Sivertsen

Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland mener det er rett av fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) å tre til side, men synes at det tok lang tid.

– Det er helt riktig at han nå velger å gå av. Med så massivt og veldig klart uttrykk for at veldig mange ikke hadde tillit til ham, var dette riktig å gjøre, sier Aasland fra Stortingets næringskomité til NTB.

– Men jeg vil understreke at det har gått lang tid, med veldig mye støy, fra en så alvorlig sak dukker opp i mediene til noe skjer. Det er ikke heldig og viser at statsministeren har vanskelig for å ta avgjørelser når det gjelder sine egne statsråder, mener Ap-politikeren.

Fikk etterlønn

Dagbladet avslørte tidligere i februar at Sivertsen fikk utbetalt 120.000 kroner i etterlønn som ordfører i Lenvik kommune samtidig som han mottok full lønn som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

Det ble også kjent at Sivertsen søkte om etterlønn etter at han ble statssekretær.

Sivertsen fikk også full godtgjørelse for fylkestingsverv i Troms og Finnmark etter at han tiltrådte som statssekretær i november, og senere fiskeriminister 24. januar, skrev VG og Aftenposten

Saken oppdateres.