Assad: – Kan vi sende syriske styrker til Frankrike for å bekjempe terrorisme?

FOLKERETT: Den syriske presidenten Bashar al-Assad under intervjuet med Paris Match i november. Les mer Lukk

Syrias president Bashar al-Assad oppfordrer Frankrike til å følge folkeretten og avslutte sin okkupasjon i Syria.

– La det være klart. Det er ikke min krig som jeg kan tape eller vinne. Narrativet som blir framhevet i Vesten er at dette er krigen til en president som ønsker å forbli ved makten, mens det i virkeligheten er en nasjonal krig – Syrias krig mot terrorisme.

Det sa Bashar al-Assad i et eksklusivt intervju med det franske ukebladet Paris Match, som svar på journalistens spørsmål om presidenten nå sitter igjen som kongen på haugen etter ni år med det bladet kaller borgerkrig.

Frankrike er blant landene som fortsatt har styrker i Syria, og journalisten spør om al-Assad fortsatt mener Frankrike dermed støtter terrorisme.

– Ja visst. I tidligere tider forsynte de dem med våpen. Dette kan ha endret seg de siste månedene eller i fjor. Men la oss sette ting på plass: Franske styrker kom til Syria uten en invitasjon fra de legitime myndigheter. Dette er en okkupasjon, svarer den syriske presidenten.

– Det er ikke noen reell forskjell mellom å støtte terrorisme eller å sende militære styrker for å okkupere et land, legger han til.

Hvorpå Paris Match påpeker at Frankrikes begrunnelse for å sende militære styrker til Syria er å støtte kurderne i kampen mot IS.

– Men kan vi sende syriske styrker for å bekjempe terrorisme i Frankrike uten en forespørsel fra den franske regjeringen? Globalt er stater styrt av internasjonal lov, ikke deres intensjoner, repliserte Bashar al-Assad.

– Den syriske regjeringen bekjempet IS. Hvorfor fikk ikke den støtte? Og hvorfor støtter den franske regjeringen al-Nusra? legger han til.

Al-Nusra er en av de islamistiske grupperingene i Syria.

President al-Assad understreker at han ikke ønsker eller ber om fransk støtte til seg selv, bare at Frankrike holder sine illegale styrker ute av landet hans.

– USAs president Bush drepte halvannen million irakere med demokrati som påskudd. Den franske presidenten Sarkozy bidro til drap på hundretusener av libyere med frihet for det libyske folk som påskudd. Og i dag bryter Frankrike, Storbritannia og USA internasjonal lov med påskudd om å støtte kurderne, som er en del av Syrias befolkning, og ikke en uavhengig gruppe, fyrer al-Assad av.

Artikkelen i Paris Match er oversatt til engelsk av The Syria Times.

Intervjuet med Paris Match er tidligere omtalt av steigan.no.