Opposisjonen peprer regjeringens budsjett med kritikk
Statsminister Erna Solberg (H) måtte forsvare regjeringens forslag til statsbudsjett under finansdebatten i Stortinget. Les mer Lukk
Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte Nav-skandalen til å gå til frontalangrep på regjeringens effektiviseringsreform (ABE) som pålegger offentlige etater å kutte driftsbudsjettene med minst 0,5 prosent i året.
– Vi gjør en stor feil dersom vi isolerer Nav-saken til en feiltolkning av en EØS-forordning. For dette er samtidig en fortelling om hvordan altfor mange mennesker blir maktesløse i møte med et stort system, sa Støre.
– Trenger ny kurs
Ap-lederen peker på ABE-kuttene går ut over den offentlige velferden.
– Dette fortjener ikke betegnelsen reform. Det er ikke sånn at det sitter en haug med ansiktsløse og overflødige byråkrater der ute som kan høvles bort. ABE er flate, uprioriterte kutt i tjenestene. Kutt i ansatte: Dommere, fengselsbetjenter, sykepleiere, slo Støre fast.
– Vi trenger en ny kurs. Dette handler om ulike samfunnssyn. Men det handler også om penger og prioritering. Det er feigt å kutte på denne måten, mener han.
Finansminister Siv Jensen (Frp) kritiserer på sin side opposisjonens budsjetter for å sprike i alle retninger.
– Men alle er enige om å øke skatter og avgifter. Det betyr økte utgifter for folk flest og er usosialt og distriktsfiendtlig, erklærte hun fra Stortingets talerstol.
Angriper CO2-avgift
Ap gikk også til angrep på regjeringens varslede økning av CO2-avgiften med 5 prosent for alle sektorer, også oljesektoren. De økte inntektene skal brukes til å senke andre skatter.
Hadia Tajik (Ap) etterlyste CO2-fritak for deler av industrien i finansdebatten i Stortinget onsdag. Les mer Lukk
Ap-nestleder Hadia Tajik mener dette vil bety økte utgifter i millionklassen for mange bedrifter, noe som vil medføre kutt i arbeidsstokken.
– Utslippene må ned, og vi må øke CO2-avgiften – men uten at folk må være redde for å miste jobben, framholdt Tajik, som vil beholde fritaket for bedrifter som bruker gass til kjemisk reduksjon eller elektrolyse, metallurgiske prosesser og mineralogiske prosesser
Hun får støtte av Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.
– Vi må ikke innføre avgifter som bare rammer norsk næringsliv slik at arbeidsplasser flyttes ut av Norge, sier Vedum til NTB.
– Lurer befolkningen
Vedum beskylder samtidig regjeringen for bare snakke om omstilling i festtaler.
– Befolkningen blir lurt til å tro at det skjer et skifte, sier han og hevder at norsk økonomi er enda mer oljeavhengig i dag enn for ti år siden.
Vedum viser blant annet til at underskuddet på handelsbalansen i fastlandsøkonomien, altså unntatt oljeeksporten, nå er på 252 milliarder kroner, 100 milliarder mer enn i 2013.
Partileder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum mener befolkningen blir lurt. Les mer Lukk
– Løsningen er å få opp mer industri, i første omgang i tillegg til oljen. Men her har det reelt sett ikke skjedd noen ting. Vi trenger en ny industripolitikk, sier Sp-lederen.
Statsminister Erna Solberg (H) forklarer deler av det økte underskuddet med oljeprisfallet, som førte til en kraftig nedgang for leverandørindustrien til oljesektoren.
– Svikter på klima
Også SVs Kari Elisabeth Kaski anklager regjeringen for å svikte på klima.
– Det er helt umulig å se i budsjettene at de tar klimakrisen på alvor. Vi ser kutt i fornybar energi i utviklingsland, bilavgifter som utligner hverandre, avgift på biodrivstoff og en mangel på ny politikk og visjoner for omstilling av Norge, slo Kaski fast.
– Regjeringens budsjett styrer mot å bryte klimamålene for 2020, og prognosene tilsier at Norge ikke kommer til å foreta de helt nødvendige utslippskuttene innenlands innen 2030 heller, sier Kaski.