BBC og tyrkiske medier rapporterer:

Erdogan kastet Trumps brev i søpla

Tonen er ikke god mellom de to Nato-allierte presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan. Les mer Lukk

Trumps brev til den tyrkiske presidenten skal ha havnet i søpla. – Men det klareste svaret var den militære operasjonen, opplyser diplomatiske kilder.

Både BBC og tyrkiske medier melder at Recep Tayyip Erdogan bare kastet det meget omtalte brevet som USAs president sendte i forrige uke.

«Ikke vær en tøffing! Ikke vær en narr!» var den uortodokse avslutningen på Trumps brev 9. oktober.

Erdogan svarte med å kaste det i søppelbøtta, opplyser BBCs tyrkiske redaksjon med henvisning til kilder nær presidenten.

Det samme opplyser diplomatiske kilder til tyrkiske medier som avisa Hurriyet. Her understrekes det også at den militære aksjonen som ble iverksatt samme dag og i strid med Trumps ønsker, var Erdogans tydeligste svar på henvendelsen.

I brevet truer Trump med å ødelegge tyrkisk økonomi, men heller ikke den trusselen har Tyrkias president tatt alvorlig. I stedet har Erdogan avtalt å møte Russlands president tirsdag i neste uke.

Både Tyrkia og USA er som kjent medlemmer av den militære alliansen Nato som for tiden ledes av den tidligere norske statsministeren Jens Stoltenberg.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump og Pelosi går i strupen på hverandre: – Det som skjedde er skammelig Les mer Lukk

Video: Trump og Pelosi går i strupen på hverandre: – Det som skjedde er skammelig

Russland rykker inn

Det er svartehavsbyen Sotsji som skal være ramme for møtet mellom Putin og Erdogan 22. oktober, melder blant andre det russiske nyhetsbyrået Tass.

Det var i midten av forrige uke at Tyrkia gikk militært inn i Nord-Syria. Formelt argumenterer tyrkerne med et behov for en sikkerhetssone, og de skal ha planer om å relokalisere mange av de syriske flyktningene som befinner seg i Tyrkia.

Men mange mener at det egentlige målet med operasjonen er å militært knuse de kurdiske selvstyregruppene som har begynt å bygge en egen statsdannelse. Dette skal bli oppfattet som en trussel av Tyrkia som i mange tiår har kjempet mot andre kurdiske grupper som PKK.

Etter det tyrkiske angrepet har kurderne vendt seg mot tidligere motstandere i Damaskus og inngått en avtale med den syriske diktatoren Bashar al-Assad og Russland. For tiden operer russiske tropper i deler av det vakuumet som USA etterlot seg da Trump overrraskende – og plutselig – trakk landets bakkestyrker ut fra området.

Kritisk på Trumps hjemmebane

I ettertid har Trump blitt kraftig kritisert også på hjemmebane for beslutningen om å trekke ut styrkene. Onsdag denne uken vedtok et stort flertall i Representantenes hus (354 mot 60) en negativ uttalelse.

At et så stort antall republikanske politikere gikk imot sin egen president, har overrasket mange. Enkelte har spådd at dette kan få mer langsiktige virkninger for blant annet den pågående riksrettsprosessen mot Trump.

Et møte onsdag kveld mellom Trump og Nancy Pelosi som er Demokratenes talsperson, avdekket store konflikter. Det hadde endt med at Pelosi og hennes delegasjon forlot møtet og antydet at det hadde tippet over for presidenten. Trump svarte på sin side med å kalle Pelosi for «en syk person».