Landsmøte i Fellesforbundet:

EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Roar Abrahamsen: – Som om vi skulle vedta nei til oljeboring i LoVeSe og så be om konsekvensutredning Les mer Lukk

Det er skarpe motsetninger i Fellesforbundets landsmøte mellom dem som frykter for arbeidsplassene ved EØS-utmelding, og dem som roper varsko for norsk arbeidsliv hvis vi ikke kommer oss ut av EØS.

– Dette landsmøtet må ikke dyrke splittelsen, formanet forbundsstyremedlem Roar Abrahamsen søndag idet EØS-debatten var i full fyr på Fellesforbundets landsmøte.

Argumentet hans var til støtte for forbundsledelsens forslag om ikke å gå inn for oppsigelse av EØS, men å utrede Norges mulige alternative former for handelsavtale med EU.

Men det forhindret ikke en lang rekke innlegg med knusende kritikk av sjokkeffekten arbeidsgivernes tilgang på billig arbeidskraft fra Øst-Europa har hatt.

– I 25 år har EUs fire friheter hakket løs på norsk arbeidsliv. De første årene hadde vi rødgrønne regjeringer uten at det på noen måte stoppet undergravingen av det norske arbeidslivet, sa en av de mange EØS-kritikerne, Eva-Lill Bekkevad fra Oslo Grafiske Fagforening.

Debatten er ventet til å vare til utpå natta søndag, mens avgjørelsen om Fellesforbundets syn faller under avstemningene onsdag.

Resultatet blir viktig for LOs og Arbeiderpartiets holdninger, i og med at denne forsamlingen leder Norges største fagforbund i privat sektor.

– Nei til EØS gir bedre utredning

EØS-tilhenger etter EØS-tilhenger pekte derimot på at det er den blå regjeringen som er problemet, ikke EØS-avtalen.

– Det er viktig, men ikke nok å skifte regjering. Dette landsmøtet må si klart ifra at vi må si opp EØS-avtalen, sa Bekkevad om det.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Se debattinnlegget til Eva-Lill Bekkevad:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Eva-Lill Bekkevad: – I 25 år har EUs fire friheter hakket løs på norsk arbeidsliv Les mer Lukk

EØS-motstanderne på landsmøtet signaliserte at de ikke hadde noe i mot forbundsledelsens ønske om en utredning. Men de står også fast på et landsmøtet må vedta et ønske om oppsigelse av EØS-avtalen.

EØS-tilhengerne mener det er ulogisk å vedta utmelding og så utrede etterpå.

– Det er som om vi skulle vedta nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og så deretter be om konsekvensutredning, framholdt Roar Abrahamsen.

– Uten et klart nei fra denne forsamlinga, kommer ikke en utredning til å gi oss noen nye kort på hånda, mener derimot Bekkevad.

– Fare for markeder og investeringer

Delegaten Lars Yngve Frøysa fra Helgeland synliggjorde hva man mener om EØS-avtalen i deler av industrien, til tross for flere innlegg som påpekte at industritollen ikke ville bli forverret.

– For eksportindustrien i Rana som jeg er fra, er EØS-avtalen avgjørende for tilgang til marked og tilgang til kapital. At markedsadgangen kan bli truet, ser vi akkurat nå med handelskrigene på det internasjonale markedet, sa han.

– Straffetoll på stål var det første som kom. Sveits, som ikke har EØS, slapp ikke unna. Det gjorde Norge. Tre av de fire store bedriftene i Mo industripark har utenlandske eiere. Uten EØS tror jeg ikke de hadde tatt sjansen på å investere i Norge, sa Frøysa.

– I Rana jobbes det med et massivt prosjekt med en batterifabrikk til 35 milliarder, som vil skape 2000 arbeidsplasser. Dette ville ikke være å tenke på uten EØS-avtalen. EØS-avtalen har sine utfordringer. Svaret er at vi må ha en ny regjeringen.

(Artikkelen fortsetter under.)

VIDEO: Se debattinnlegget til Lars Yngve Frøysa:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Lars Yngve Frøysa fra Helgeland: – Fare for markeder og investeringer Les mer Lukk

– Ikke på min vakt!

Ståle Knoff Johansen fra Innherred fagforening var en av mange som fra talerstolen sa seg overbevist om at EØS-avtalen er ødeleggende for norsk arbeidsliv.

Han oppsummerte noen av fagbevegelsens tap som følge av EØS siden forrige landsmøte:

– Vi tapte Holshipsaka, i spørsmålet om reise- kost- og losjigodtgjørelse (RKL) brukte arbeidsgiverne handlingsrommet i EØS og meldte saka inn for overvåkingsorganet ESA, sa Johansen.

I RKL-saken endte det med at den norske Tariffnemnda anerkjente ESAs avgjørelse, selv om norsk Høyesterett på forhånd kom til noe annet.

– EØS-avtalen står over Høyesterett. Fagbevegelsens løsning har vært å be NHO om ikke å bruke deres handlingsrom i avtalen, bemerket Ståle Knoff Johansen. Han minnet også om at et Ap-landsmøtet sa nei til EUs postdirektiv.

– Regjeringsskiftet førte til liberalisering av Posten. Men med EØS er det ingen retrettmulighet for framtidige regjeringer, fortsatte han og avsluttet med en kraftsalve:

– EU har handelsavtaler med en rekke andre land. Bare tre land har EØS. Skal vi være den som er med på å bygge ned 100 års arbeid for arbeidslivet? Det skal ikke skje på min vakt!

VIDEO: Stian Sagvold: – Min verste erfaring i arbeidslivet så langt:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Stian Sagvold: – Min verste erfaring i arbeidslivet så langt Les mer Lukk