Trumps sønn får mongolsk diplomathest: – Vi kaller den «Seier», sier Trump

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump har fått mongolsk hest i gave
Barron Trump (13) vil få en mongolsk hest i gave fra Mongolias president og tidligere toppbryter, Battulga Khaltmaa. Trump har navnet klart: – Seier!

– Herr president, har De tenkt på et navn til hesten, spør en reporter i det Trump har et kort møte med pressen utenfor det hvite hus sammen med den mongolske presidenten.

– Det har jeg. Seier! Tusen takk for hesten, svarer Trump, mens han tar Khaltmaa i hånda.

– Har du sett bilde av hesten? Det er en vakker hest. En mongolsk en. De er store krigere, vet du. Gode i bryting. Store mestere, sier Trump, mens han peker på Khaltmaa. – Ikke sant?, sier Trump.

Donald Trump sammen Khaltmaa Battulga i det førstnevnte snakker om bryting. Les mer Lukk

– Store krigere

Trump sikter nemlig til at Khaltmaa er tidligere bryter og vant mesterskapet i Ulan Bator i 1989.

– Vi har en stor mester i sumobryting sammen med oss, og han er fra Mongolia. Jeg ble fortalt i Japan, at de har hatt fire stormestere fra Mongolia. Så de er store, store krigere. Dine folk er store krigere, sier Trump til Khaltmaa.

Trump snakket om «sumobryting», men Khaltmaa utøvde «sambo», som ligner mer på judo.

Samtalene er ifølge Reuters ventet å handle om Mongolias økonomi - deriblant ønsker Mongolia mer handel med våpen. Mongolia eksporterer også sårt tiltrengte sjeldne jordarter, som brukes både i elektronikk, våpenindustri og ikke minst, fornybarsatsingen som vindturbiner og batterier, noe som kan være til hjelp ettersom Kina truer med å stanse eksporten av disse;

Sammenlignes med Putin og Trump

Khaltmaa selv kommer fra arme kår, hans familie mistet alt i en flom i 1966, og han skal ha levd deler av livet på gata. Selv om han ble brytemester, dro han til Ungarn og jobbet med å sy klær og selge dongeribukser. Etter hvert skapte han seg en formue gjennom hotellvirksomhet.

Hans politiske karriere startet da han ble valgt inn i parlamentet i 2004. I likhet med Donald Trump bygget hans presidentkampanje på «Mongolia først» -politikk. Han har tatt kontroll over juridisk sektor i landet - ifølge ham for å bekjempe korrupsjon. I magasinet «Foreign Policy» beskrives han som en «sterk mann»-president i likhet med Putin, og hans lovendringer for «et mykt statskupp».

Han er gift med russiske Angelique Davain.

Ingen bort sett fra Trump ser ut til å ha sett hesten, men slik ser en typisk mongolsk hest ut. Den antas å ha vært ganske uforandret siden Djengis Khans tid. Les mer Lukk