Erna Solberg mener nordmenn kan fly uten skam

Statsminister Erna Solberg (H) flyr med god samvittighet, og mener heller ingen andre nordmenn skal går rundt og kjenne på flyskam. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg (H) skammer seg ikke når hun er ute og flyr. Hun synes nordmenn skal få dra på sommerferie uten flyskam.

– Ja, jeg flyr på ferie i sommer. Og det gjør jeg egentlig helt uten flyskam. Jeg mener vi skal nå klimamålene våre på andre måter enn å ha dårlig samvittighet over at vi nyter en ferie, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg da hun var gjest på det siste Politisk kvarter på NRK før sommerferien.

Ordet flyskam ble i fjor kåret til årets nyord i Sverige, og betegner skammen enkelte føler om klimautslippene fra flytrafikk og sine egne flyreiser.

Men Norge er et langstrakt land, og vi blander dessuten inn biodiesel i flydrivstoffet, slik at våre fly slipper ut mindre farlige avgasser enn fly i mange andre land, framholdt statsministeren.

Hun mener teknologiendringer, og ikke skamfølelse, er det beste virkemiddelet mot lavere utslipp.

– Jeg mener det er feil å gjøre det moralsk foraktelig å fly for folk som kommer fra et land som Norge, som er kaldt, langstrakt og spredt bebygd. Vi er nødt til å fly, sier Solberg.