Kommunevalget:

Senterpartiet størst i nord

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over at partiet er størst i landets to nordligste fylker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk

En liten tilbakegang til tross, Senterpartiet er større enn Arbeiderpartiet i de to nordligste fylkene. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er godt fornøyd.

– Det er fantastiske målinger, sier en fornøyd Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Torsdag publiserte NRK, Nordlys og iFinnmark en meningsmåling som viser at med 21,8 prosent er Senterpartiet størst i de to nordligste fylkene. Arbeiderpartiet har 21,1 prosent oppslutning i meningsmålingen de tre mediene har gjennomført sammen.

– Skaper et mønster

– Nord-Norge er den landsdelen som har merket sentraliseringen til regjeringen kraftigst. Det er mange enkeltsaker som skaper et mønster hvor sentraliseringen vært fellesnevner. Så er det tvangssammenslåingen av de to fylkene som 87 prosent sa nei til, det er den tydeligste og største enkeltsaken, fortsetter partilederen.

Både Sp og Ap går tilbake på meningsmålingen, med henholdsvis 0,3 og 3,9 prosentpoeng. Til stor skuffelse for fylkesordfører Ragnhild Vassvik som karakteriserer målingen som nedslående.

Mot sentraliseringen: Senterpartiet vil ha maksimalt 60 minutter reisevei til legevakt

– Veldig dramatisk

– Støre leser også meningsmålingene. Det å gå fra 46 prosents oppslutning til under 24 er veldig dramatisk. Det bør partiledelsen også ta inn over seg, og fronte en politikk som gir andre tall fremover, sier Vassvik til NRK.

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys skriver i en kommentar knyttet til meningsmålingen at framgangen til Sp stikker dypere enn en mislykket sammenslåing av to fylker.

«Senterpartiets rekordmålinger i nord burde treffe Norge som en knyttneve i magen. Det vi ser, er det kontante svaret fra en befolkning som ganske lenge har følt seg marginalisert og oversett av sentralmakten.»

I strupen på Ap: Per Olaf Lundteigen setter kniven på Arbeiderpartiets strupe i Finnmark-strid

Vedum understreker at det er snakk om en meningsmåling. Det er tross alt over to måneder til kommunevalget.

– Grunnarbeidet er i hvert fall gjort. Men det er et godt utgangspunkt for valgkampen.