Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla

Rammen til det som viste seg å være stortingssalen opprinnelige riksvåpen fra 1866 ble plukket opp av en container i 1975. Nå er riksvåpenet rekonstruert og har fått sin plass i Stortingets nye undervisningslokaler. Forgyller Sarah B. Eggen legger bladgull på løven i riksvåpenet. Foto: Peter Mydske / stortinget / NTB scanpix Les mer Lukk

Rammen til det som viste seg å være Stortingets riksvåpen ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1975. Nå er riksvåpenet rekonstruert og tilbake på Stortinget.

I 1975 reddet Stortingets vaktmester Per Kristian Engebretsen rammen til det som viste seg å være Stortingets opprinnelige riksvåpen. Vaktmesteren fisket opp rammen fra en konteiner.

44 år senere er riksvåpenet rekonstruert av forgyller Sarah B. Eggen og treskjærer Boni Wiik. I konstrueringsarbeidet ble det avdekket at det var billedhugger Christopher Borch, som er kunstneren bak steinløvene på Løvebakken, som har utformet riksvåpenet.

– Jeg er rørt over å se løven henge her i dag. Det var tilfeldig at jeg fikk plukket opp rammen for over førti år siden, og resultatet er blitt fantastisk, sier den tidligere vaktmester Engebretsen i en pressemelding.

Det rekonstruerte riksvåpenet blir plassert i de nye undervisningslokalene på Stortinget.