Over 100 Ap-ordførere har signert opprop mot nærpolitireformen
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Les mer Lukk
Det sier Ap-ordfører Heidi Granli i Gol kommune. Hun er blant ordførerne som har signert oppropet med krav til justisminister Jøran Kallmyr (Frp).
Og hun er ikke alene. Tirsdag er antall underskrifter tresifret.
– Vi har rundet over 100 ordførere nå. Så det er gøy, sier Gol-ordføreren til ABC Nyheter.
Bakgrunnen for ordføreropprøret som nå brer seg er blant annet SSB-rapporten som viser at om lag halvparten av landets kommuner har fått færre årsverk i politiet i perioden 2016 - 2018.
Les også:Justisministeren vurderer endringer i politireformen
– Vi svartmaler ikke
– Vi svartmaler ikke situasjonen. Den interne misnøyen i politiet er stor. Hvor lenge kan vi ha det sånn før det blir et stort problem, spør ordføreren.
Justisminister Jøran Kallmyr er kritisk til SSB-tallene, og viser til at det har foregått en intern sentralisering av politiet, og at det ikke har noe å si hvor politiet har sitt registrerte arbeidssted.
Overfor Dagbladet sier Kallmyr at han tar kritikken alvorlig, og varsler en ny stortingsmelding om politiets tilstedeværelse i kommune-Norge.
Samtidig peker han på at politiet har samlet fellesfunksjoner i de største byene for å kunne bistå andre deler av politidistriktene.
Les også:Sp hevder dokumenter viser at regjeringen har prioritert politireform framfor terrorsikring
Inviterer ordførere fra andre parti
Gol-ordfører Heidi Granli sier hun i tillegg til de over 100 underskriftene også har mottatt støtteerklæringer fra flere hold.
* Nærpolitireformen ble vedtatt av Stortinget i juni 2015.
* I januar i 2016 ble 27 politidistrikter kuttet til 12 som en følge av politireformen.
*Målet med politireformen er å sikre tilstedeværelse av et kompetent og effektivt lokalt nærpoliti, der befolkningen bor, og samtidig utvikle gode fagmiljøer som er rustet til å møte dagens og morgendagens kriminalitetsutfordringer.
Seks delmål skal bidra til at den overordnede målsettingen nås:
Et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi med god lokal forankring og samhandling
Et mer enhetlig politi som leverer likere polititjenester med bedre kvalitetover hele landet
Et politi med mer målrettet innsats på forebygging, etterforskning og beredskap
Et politi med bedre kompetanse og kapasitet, som deler kunnskap og lærer av erfaringer
Et politi som skaper bedre resultater i en kultur preget av åpenhet og tillit, gjennom god ledelse og aktivt medarbeiderskap
Et politi som arbeider mer effektivt ved å ta i bruk bedre metoder og ny teknologi
– Jeg er ganske sikker på at ordførere fra andre partier også er opptatt av dette, og de må gjerne gi sin støtte til oppropet. Vi opplever at de målene som det var enighet om i forliket i 2015, ikke er oppfylt, påpeker hun.
Nærpolitireformen ble vedtatt på Stortinget i et bredt forankret forlik mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og KrF. 27 politidistrikter ble vedtatt slått sammen til 12, blant annet for å etablere større etterforskningsmiljøer.
Frps justispolitiker Solveig Horne er enig i at politireformen er krevende, men sier at kvaliteten har blitt bedre med grepene som er tatt. Det er ikke et mål i seg selv å ha politi i hver kommune, mener hun.
Fire partier var enige om dette
Dette ble partiene enige om da nærpolitireformen ble vedtatt av Stortinget i juni 2015.
1. Et mer tilgjengelig politi som er til stede og har god lokal forankring og samhandling.
2. Et mer ensartet politi som leverer like polititjenester med bedre kvalitet over hele landet.
3. Et politi med mer målrettet innsats på forebygging, etterforskning og beredskap.
4. Et politi med bedre kompetanse og kapasitet, som deler kunnskap og lærer av erfaringer.
5. Et politi som skaper bedre resultat i en kultur preget av åpenhet og tillit, gjennom god ledelse og aktivt medarbeiderskap.
6. Et politi som arbeider mer effektivt ved å ta i bruk bedre metoder og ny teknologi.
Les også:Ny rapport anbefaler justeringer i politireformen
Nærpolitireformen ble vedtatt på Stortinget i et bredt forankret forlik mellom Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og KrF i 2015. 27 politidistrikter ble vedtatt slått sammen til 12. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk
– Nå gidder vi ikke mer
Det er disse punktene de mer enn 100 Ap-ordførerne nå mener ikke henger på greip.
– Vi konstaterer at regjeringen har gått vekk fra forliket som Arbeiderpartiet stilte seg bak, og beklager sterkt den utviklingen nærpolitireformen har medført for innbyggere og politiansatte i kommunene våre. Politiet kan ikke bare reparere og forebygge, mener Gol-ordføreren.
Ordfører-kollega i Skien, Hedda Foss Five, sier det slik.
– Det har lenge vært misnøye mot politireformen, men nå gidder vi ikke mer. Nå er det faktisk nok, sier hun til Dagbladet.
Ventet 40 minutter på politiet – mann blødde i ihjel
Ambulansearbeidere ventet i over 40 minutter på å gi islandske Gisli Thor Thorarinsson nødhjelp etter at han ble skutt i låret i Mehamn i Finnmark. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk
Under drapet i Mehamn rykket politiet ut fra Kjøllefjord, som ligger en halvtime unna. Operasjonssentralen hos politiet fikk inn melding klokken 5.25. Politiet var først framme 53 minutter senere, altså klokken 6.18.
Ambulansearbeiderne ventet dermed utenfor boligen i over 40 minutter på at politiet skulle komme til stedet.
Leder i Ambulanseforbundet, Ola Yttre, mener at nærpolitireformen har ført til at ambulansearbeidere må vente lenger på bistand fra politiet.
– Når man vet at det ligger mennesker der inne som er livstruende skadd og trenger medisinsk behandling, så er det klart at det er frustrerende, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet til NRK.
Politifolk fortviler: Nærpolitireformen skaper et fjernere politi
Politiet er blitt fjernere fra folk og kjenner nærmiljøene sine dårligere enn før, melder politiet selv. Det går fram av en rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som ble lagt fram i april.
Politifolk uttrykker frustrasjon over arbeidssituasjonen sin etter at den såkalte nær politireformen trådte i kraft for drøyt tre år siden.
– Reformen flytter politiet fra mange av de tradisjonelle hjelpeoppgavene og til mer kontrollorienterte oppgaver: politiet skal kontrollere og reagere, framfor å hjelpe. Spissformulert dreier det seg om politiet skal tjene folket eller kontrollere det, sa forskningsleder Christin Thea Wathne på AFI ved Oslo Met til NTB.
Kallmyr varsler endringer
Etter at rapporten ble lagt fram uttalte justisminister Jøran Kallmyr (Frp) at han vurderer å gjøre «endringer og justeringer» etter den massive kritikken mot nærpolitireformen.
– Det største problemet med politireformen er at den ikke har blitt gjennomført for lenge siden. Verden og kriminaliteten endrer seg, sa Kallmyr til NTB.
Han viser til at det er krevende både å skulle gjennomføre reformen og holde trykket oppe mot kriminalitet samtidig.