Norge og EU slår ring om tostatsløsningen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide t.v. og EUs utenrikssjef Federica Mogherini møtte tirsdag pressen foran et møte i giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) ved EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Les mer Lukk

Tostatsløsningen er eneste vei framover. Det er det krystallklare budskapet fra Norge og EU i påvente av president Donald Trumps nye fredsplan for Midtøsten.

– Jeg pleier ikke å kommentere ting som ikke eksisterer ennå. Så jeg vil ikke kommentere noen framtidig plan som USA eller andre kan komme til å legge fram, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini da hun møtte pressen sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i Brussel tirsdag.

Men Europas budskap i saken har vært konsekvent, tilføyde Mogherini. Nemlig at en tostatsløsning er «eneste realistiske vei framover».

Det hvite hus varslet nylig at president Donald Trump vil legge fram sin nye fredsplan for Midtøsten etter muslimenes fastemåned ramadan, som i år avsluttes i begynnelsen av juni. Det er nå knyttet stor spenning til hva planen vil inneholde.

Samtidig forhandles det om en ny regjeringskoalisjon i Israel etter valget i begynnelsen av april.

– Nå venter vi på at den nye israelske regjeringen skal ta form, og vi tror det vil skje mot slutten av mai. Men så langt har vi ingen indikasjoner på at politikken for regionen vil endre seg dramatisk, sier Eriksen Søreide til NTB.

Utenriksministeren var i Brussel for å lede et møte i giverlandsgruppen for Palestina.