Fanger i Tyrkia sultestreiker for kurdisk opprørsleder

Kvinner deltar i en støttedemonstrasjon for parlamentarikeren Leyla Guven i Istanbul den 7. april, mens hun fortsatt satt i fengsel. Mange fanger har nå sluttet seg til Guvens sultestreik. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Nesten 3.000 fanger skal ha sluttet seg til en sultestreik for å presse Tyrkia til å avslutte isolasjonen av den kurdiske PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Ifølge den tyrkiske menneskerettsorganisasjonen IHD nekter 2.983 fanger i 90 tyrkiske fengsler å spise i protest mot soningsforholdene for Öcalan.

Den prokurdiske parlamentarikeren Leyla Guven innledet sultestreiken mens hun satt fengslet i november. Hun har siden blitt løslatt, men fortsetter sultestreiken hjemme.

Öcalan har sittet isolert i flere år, og han har ifølge IHD ikke fått lov å møte sine advokater siden 2011. I januar fikk broren hans lov til å komme på besøk i en halvtime.

Abdullah Öcalan var med på å stifte Kurdistans arbeiderparti (PKK) og ledet separatistgruppen til han ble fengslet i 1999.

PKK har en egen væpnet fløy som kjemper mot tyrkiske regjeringsstyrker sørøst i landet, og gruppen er stemplet som terrororganisasjon i Tyrkia og flere vestlige land.