Bunadsaksjonister holdt markering på Stortinget

Anna Johansen med Evlyn og Torill Hoem Ringsby med Jakob på armen, står utenfor Stortinget mandag sammen med bunadsgeriljaen. En markering mot nedleggelse av sykehus i Norge. Les mer Lukk

«Bunadsgeriljaen» og folkeaksjon Redd Ullevål sykehus holdt mandag formiddag markering både utenfor og på galleriet på Stortinget.

– Vi kjemper for å hindre nedleggelser av fødetilbudet både på Nordmøre og i landet generelt, sier initiativtaker Anja Solvik til NTB.

Det var i forbindelse med behandlingen av et representantforslag i Stortinget om Oslo-sykehusene fra Bjørnar Moxnes (Rødt), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Kjersti Toppe (Sp), den såkalte «Bunadsgeriljaen» og folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus demonstrerte.

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal vil legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og at fødetilbudet i stedet skal legges til Molde. Det har satt sinnene i kok på Nordmøre.

Etter at nyheten om nedleggelsen ble kjent, har kvinner ikledd bunad protestert på alt fra fotballkamper til fjelltopper mot nedleggelse av fødetilbudet. Bunadskvinnene mener at nedleggelse som fører til lengre reisevei til fødestua, i verste fall kan koste liv.

Bunadsaksjonistene har vært svært synlige i sosiale medier og har fått mye oppmerksomhet. Tirsdag planlegger bunadskvinnene å ro en gravid kvinne fra Smøla til Kristiansund i en gammel trebåt. Aksjonsgruppen varsler også at de 14. mai vil holde en ny markering på Karl Johan.