Fjerde valgetappe i India

Indere står i kø for å stemme i Bardhaman i delstaten Vest-Bengal mandag. India har 900 millioner registrerte velgere. Foto: Bikas Das / AP / NTB NTB scanpix Les mer Lukk

På den fjerde valgdagen i India har turen kommet til delstatene Rajasthan, Madhya Pradesh og sju andre. Spørsmålet er om hindunasjonalistene holder stand.

Mandag regnes som en stor test for partiet til statsminister Narendra Modi, Bharatiya Janata (BJP). Ved valget i 2014 vant BJP 56 av de 72 plassene som står på spill på det som er den fjerde av i alt sju valgdager. Nå er det tegn som tyder på at oppslutningen har sunket, blant annet slo Kongresspartiet BJP i både Rajasthan og Madya Pradesh i regionalvalget i desember. Kongresspartiet er Indias største opposisjonsparti og ledes av Rahul Gandhi, barnebarnet til Indira Gandhi.

Valget på ny nasjonalforsamling i verdens største demokrati er så omfattende at det arrangeres i etapper fra 11. april til 19. mai.

I de tre første etappene har valgdeltakelsen vært på 66,4 prosent, det samme som i 2014. Dermed ser kampanjen som BJP lanserte for to år siden, og som skulle øke valgdeltakelsen, ikke ut til å ha virket.

– BJP har ikke greid å gjøre folk entusiastiske og bekjempe velgernes apati, sier Nilanjan Mukhopadhyay, en politisk analytiker som har skrevet en biografi om Modi.

Likevel tyder meningsmålingene på at BJP vil greie å beholde makten i en ny femårsperiode, men med et mindre mandat enn i 2014. Kongresspartiet ser ut til å kunne gi BJP reell konkurranse, til tross for at det gjorde ett av sine dårligste valg noensinne for fem år siden.

I 2014 vant BJP 282 av 545 plasser, mens Kongresspartiet kun fikk 44.