Kristelig Folkepartis landsmøte:
Dagbladet-kommentator: – Sjokkerende få svar fra KrF
– Hvis partiet kommer over fire prosent er det på en måte en stor seier. Hvis nedgangen fortsetter, er partiet i sin dypeste krise i moderne tid. Det krever kanskje en mirakelmann for å få til dette, sier NRK-kommentator Takvam.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk
SOLA (ABC Nyheter): De politiske kommentatorene som følger KrFs landsmøte er samstemte: De hører få svar fra KrF på akkurat hva partiet tenker å gjøre for å snu den negative trenden med meningsmålinger under sperregrensen.
Dagbladets kommentator Ola Magnussen Rydje er avventende til hvorvidt den nyvalgte partiledelsen i KrF kommer til å lykkes.
– Så langt har jeg hørt sjokkerende få svar fra partiet om hvordan de skal komme seg ut av uføret de er i. De har ikke fått noen gevinst av retningsvalget eller regjeringssamarbeidet foreløpig. Sperregrensen truer. Jeg får ikke fatt i hva som er prosjektet. Hva er den nye retningen? Hva er Ropstads vei videre, sier Rydje til ABC Nyheter.
Han mener partiet ikke har tid til å fomle i mørket i to år til, fram mot stortingsvalget i 2021.
Ola Magnussen Rydje er politisk kommentator i Dagbladet. Les mer Lukk
– De sliter med å finne ut av hva de skal bruke den nye høyredreiningen i partiet til, samtidig som de vil beholde den halvdelen av partiet som stemte rødt. Jeg tror de bruker landsmøtet godt til å prøve å samle partiet så mye som mulig. Det er ikke noen utbredt splid eller splittelse her nå. Det er kanskje litt matthet og resignasjon hos den røde parten, og mild entusiasme hos den blå, sier Rydje.
Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger
Ropstads retoriske utfordring
Lørdag valgte KrFs landsmøte Kjell Ingolf Ropstad som partileder, Olaug Bollestad som 1. nestleder og Ingelin Noresjø som 2. nestleder.
Politisk kommentator i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, mener den nye partiledelsen speiler splittelsen i partiet.
– Den rød, tapende siden er godt representert i sentralstyret og partiledelsen. Blant de valgte er partileder Ropstad den tydeligste profilen de har. Han fremstår kunnskapsrik, sympatisk og veldig pragmatisk. Det blir spennende å følge ham og se hvordan han utvikler seg som retoriker, sier Aglen til ABC Nyheter.
Tone Sofie Aglen er politisk kommentator i Adresseavisen, men begynner i samme stilling i VG 6. mai. Les mer Lukk
Hun påpeker at Ropstad og Knut Arild Hareide er ganske like typer som politikere, som står nært hverandre i de fleste saker.
– Forskjellen mellom de to er at Hareide er veldig opptatt av ord, retorikk og følelser. Ropstad er veldig pragmatisk. Han er for eksempel ikke redd for Sylvi Listhaug eller hva hun sier, men mer opptatt av hva hun gjør.
Aglen tror Ropstad kan få utfordringer med kommunikasjon og retorikk.
– Hareide var veldig populær som kommunikator, selv om han ikke lyktes så veldig med politikken. Det har gått jevnt nedover for KrF, også med en populær partileder. Jeg tror Ropstad må spisse partiet mer. Han må tørre å utfordre mer, og tørre å gjøre KrF mer upopulær i visse kretser. I altfor lang tid har de forsøkt å tilfredsstille alle på budsjettene. De må prioritere hardere og tørre å fronte upopulære standpunkt mer.
Aktuelt: Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk
Mer opptatt av kristne verdier
Aglen opplever Ropstad som mer opptatt av kristne verdier enn det Hareide fremstod som.
– Jeg tror han vil tydeliggjøre kristendommens plass i samfunnet, støtte til Israel og snakke mer om gudstjenester. Kristendom er særegenheten til KrF og de bør dyrke den mer. Det tror jeg Ropstad vil gjøre.
Aglen får støtte av politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam.
Tidligere partileder i KrF, Knut Arild Hareide, og nyvalgt KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk
– Ropstad sender signaler om at partiet skal stå mer på de kristne verdiene og la seg inspirere av søsterpartiet Kristendemokraterne i Sverige som har lagt seg på en mer kristen linje. Det kan skape forventninger i det mest konservative velgersegmentet til KrF hvor de tenker «endelig får vi den type tale vi har lengtet etter». Jeg tror de vil bli skuffet, sier Takvam til ABC Nyheter.
KrF er ikke kristenkonservative nok til å tilfredsstille sine mest konservative velgere, tror Takvam. Selv ikke med Ropstad i spissen.
Heller enn å jobbe med retorikk, mener NRK-kommentatoren at KrF bør gå vekk fra slagordpolitikk.
– De burde være kreative, foreslå reformer og konkrete forslag de kan fremme i regjering som bidrar til å bedre familiens situasjon for eksempel.
Les også: Ropstad varsler et tydeligere KrF
– Krever en mirakelmann
Ingen av de tre kommentatorene ABC Nyheter har snakket med sitter med fasiten på hvordan KrF skal klatre på meningsmålingene og få med seg flere velgere. De tror ikke det finnes noen quick fix, og er enige om at Ropstad har et stort press på seg for å lykkes.
– Å reise KrF til nye høyder krever mer enn kompetanse og kunnskap. Spørsmålet er om det er en umulig oppgave han får. Svaret får vi, satt på spissen, i valget i 2021. Hvis partiet kommer over 4 prosent er det på en måte en stor seier. Hvis nedgangen fortsetter, er partiet i sin dypeste krise i moderne tid. Det krever kanskje en mirakelmann for å få til dette, sier NRK-kommentator Takvam.
Aglen tror ikke oppgaven er umulig for KrF, og påpeker at de på mange måter har et godt utgangspunkt.
– De fikk nesten overraskende godt gjennomslag i Granavolden-plattformen. Samtidig var de heldige med valg av statsråder og fikk tre departementer som er viktige for partiet. Disse seirene gir KrF et godt grunnlag å bygge videre på, sier Adresseavisen-kommentatoren.
Landbruksministeren: – Pelsdyr er en drittsak