Landsmøte i Kristelig Folkeparti:

Kristian Helland (71) mener eldre er for dårlig representert i KrF

Kristian Helland er leder av Seniorutvalget i KrF. Les mer Lukk

Ikke én eneste person over 60 år stiller til valg til partiledelsen og sentralstyret i Kristelig Folkeparti på årets landsmøte. – Det sender et uheldig signal, mener leder av Seniorutvalget i KrF.

SOLA (ABC Nyheter): – Det er et paradoks at ingen av de tre lederkandidatene og ingen av de som stiller til sentralstyret er eldre enn 57 år. Det er ingen på 60-tallet eller 70-tallet. Det kan godt være en tilfeldighet, men det sender også et uheldig signal. KrF har mange aktive i min alder og mange velgere i min alder. Det er et underlig paradoks det der, sier Kristian Helland (71) til ABC Nyheter.

Han er leder av Seniorutvalget i KrF, og da han fikk sine tre minutter med taletid på partiets fredag uttrykte han bekymring for den manglende representasjonen av eldre i partiledelsen.

– Når man har kommet opp i 60-, 70-årene sånn som jeg har, bærer man med seg en virkelighet og en opplevelse av hvordan det er å være menneske som en 20-åring ikke kan ha. Man ser politikken fra det ståstedet man befinner seg på i livet. Det er viktig at den stemmen også er med inn i det sentrale ledd i et parti. Derfor savner jeg en representant fra de gyldne 60- eller 70-årene.

Les også: KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid

– Mange dyktige og tenkende pensjonister

I sitt debattinnlegg på landsmøtet påpekte Helland også at kun 1 av 50 resolusjonsforslag som ble sendt inn på forkant dreide seg om eldrepolitikk.

– Det er en indikasjon på at heller ikke dette landsmøtet har fokus på seniorpolitikk. Landsmøtet har et veldig fokus på familiepolitikk, men da i den yngre delen av familien. Det dreier seg om foreldrepermisjon i hovedsak. Det er et viktig spørsmål, men få fokuserer på det som faktisk er en kjernesak hos KrF, nemlig eldrepolitikk.

Helland tror det er litt tilfeldig at eldrepolitikk vies så lite plass på årets landsmøte, og at det ikke nødvendigvis er noen trend, men mener likevel partiet bør passe seg for å glemme de eldre.

– Pensjonister i dag er meget oppegående mennesker. Det er veldig mange dyktige, tenkende pensjonister som går rundt oss. De må bli synliggjort i partiet.

Aktuelt: Selbekk mener Ropstad bør gå for en strengere innvandringspolitikk

– For gammelmodig av KrF

På årets landsmøte skal KrF vedta et lokalpolitisk manifest som dekker de fleste saksfeltene partiet er opptatt av. Overskriften for den eldrepolitiske delen av manifestet har fått tittelen «En trygg og god alderdom». Helland stusser over tittelen.

– Det er forsåvidt vakkert, men det virker veldig gammelmodig. Hvis jeg er inni den gruppen der, så vet jeg ikke om det treffer meg helt. En trygg og god alderdom er viktig for min svigermor på mange-og-nitti år, men for oss som er unge pensjonister høres det litt voldsomt ut.

Helland mener «en aktiv alderdom» hadde vært en mer passende tittel.

– Jeg er meget imponert over hvor mange i min aldersgruppe som har tatt ansvar, hvor mange som lærer seg nye ting, hvor mange som reiser. Det er en utrolig reisevirksomhet blant pensjonister.

Les også: – Siv gir pensjonistene en del av regningen

Mener eldre umyndiggjøres for ofte

Kristian Helland har stemt KrF hele livet, men begynte først som aktiv politiker da han var en voksen mann i 1993. Han har vært ordfører og varaordfører i Bergen. Han har vært leder for Hordaland KrF og sittet på fylkestinget for partiet.

I dag har han lagt den aktive politiske karrièren på hylla, men er leder for Seniorutvalget i KrF, et rådgivende organ og fremmer sine synspunkter til KrFs sentralstyre og stortingsrepresentantene.

En politisk sak som er viktig for Helland er å myndiggjøre eldre.

– Eldre umyndiggjøres for ofte. De som er en del av eldreomsorgen må bli myndiggjort mer enn de blir i dag. Du blir ikke en klient bare fordi du har blitt gammel og trenger litt hjelp. Du må få lov til å beholde din selvstendighet og din myndighet som menneske.

Opplever du at det er mange eldre som blir overkjørt i systemet?

– Jeg tror det er veldig lett å føle det. Om det er reelt eller ikke kan diskuteres. Men du kan tenke deg selv. Du er gammel og syk, du trenger hjelp. Du er forsåvidt takknemlig for at du får hjelp, men det må ikke bli sånn at du ikke lenger har rett til å si fra du mener eller spørre om det du ønsker, og få lov å være delaktig og diskutere de valgene som må tas. Vi bør snakke tydeligere om myndiggjøring.

Som 71-åring tilhører Helland de yngre eldre. Han tror hans jevngamle kommer til å være enda tydeligere på myndiggjøring når de blir eldre, om 10-15 år, enn dagens enda eldre er.

Helland mener aldersdiskriminering er et problem i det fleste arenaer i samfunnet. Det er et annet problem han vil til livs.

– Det er måten eldre bilister hetses i trafikken for eksempel. I arbeidslivet er finnes skjer det også aldersdiskriminering, det er det ingen tvil om.