Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger

Your browser doesn't support HTML5 video.

Olaug Bollestad: – IS-barna er våre unger
Da fungerende KrF-leder Olaug Bollestad holdt sin tale til landsmøtet fredag snakket hun om hvor viktig det er å hjelpe barn av norske IS-krigere hjem.

STAVANGER (ABC Nyheter): Klokken 12.10 åpnet fungerende KrF-leder Olaug Bollestad landsmøtet til KrF i Stavanger. I sin tale til landsmøte snakket hun om viktigheten av inkludering, samhold og et varmere samfunn.

Delen av talen til Bollestad som høstet mest applaus var da hun sto opp for barn av norske IS-krigere som bor i flyktningeleirer i Syria.

– Unger er unger uansett hvem som er foreldrene deres, uansett hva foreldrene har gjort. Unger velger ikke foreldrene sine. Unger får foreldrene sine. Det gjelder også unger som er unger av IS-krigere. Det gjelder og unger som har mødre som har reist til Syria og stilt seg til disposisjon for IS. Ungene har ikke valgt. De er unger. Og de er våre unger, sa Bollestad fra scenen med stor innlevelse.

Salen avbrøt med langvarig applaus.

I konflikt med Frp

Den fungerende partilederen fortsatte med å understreke at KrF hele veien har sagt at partiet vil ta ansvar for å hjelpe barn som trenger det.

– De ungene som sitter i flyktningeleirer trenger vår hjelp. Vi vet at det ikke er en enkel løsning på dette. Det er mange utfordringer og mange dilemmaer. Samtidig er jeg glad for at statsministeren har sagt at vi skal gjøre det vi kan for å hente ungene hjem. Det er våre unger og det er vårt plikt å hjelpe uansett.

Fyrer av bredside mot Ropstad: – Bør ta steget inn i det tjueførste århundret

Regjeringspartiene er splittet i synet på IS-barna. Frp ønsker slett ikke å hente IS-barn med norske tilbake til Norge. Per-Willy Amundsen omtaler det å hente barn av IS-krigere hjem som «selvskading» for Norge.

– Barna må ikke brukes som anker for å få mødrene hit. Kvinnene vil åpenbart få for mild straff her, har Amundsen tidligere sagt til Aftenposten.

– Det handler om mennesker

I sin tale til landsmøtet snakket Bollestad om å bygge lokalsamfunn som bryr seg om innbyggerne sine. Hun fortalte om personlige og nære møter som har vært viktige i hennes liv.

– Det handler om mennesker. Norge trenger politikere som legger armen rundt deg istedenfor å vise pekefingeren. Høstens valg trenger politikere som ser, politikere som hører, politikere som handler, politikere som forstår. Det norske samfunn trenger et KrF som bryr seg, avsluttet Bollestad til stående applaus.

Bollestad adresserte ikke KrFs vanskelig veivalg i fjor høst og splittelsen som har oppstått i partiet i etterkant i sin tale. Den fungerende partilederen snakket heller ikke KrFs lave oppslutning da hun talte til landsmøtet.

SAS-streiken skaper trøbbel: KrF-statsråd rekker ikke landsmøtet

Personlig

Som seg hør og bør i Stavanger-distriktet, startet Bollestads tale med avspilling av Mods-klassikeren «Tore Tang». Bollestad klappet, sang og smilte og lo til musikken, men det var et mer dystert bakteppe bak valget av sangen, som til vanlig sprer glede og allsang på fest og nachspiel.

– Denne sangen minner meg om 17. april 2000. Den gikk på radioen. Jan Frode, mannen min ringte og sa at han hadde så grasalt vondt i hodet og ba meg hente ham på jobb. Da jeg kom dit så jeg en mann som var «pinnestiv». Det gikk opp for meg at han hadde fått en type hjerneblødning, som jeg visste at 75 prosent døde momentant av, 20 prosent overlever men de blir ødelagte i hodene sine, og 5 prosent overlever uten mén, sa Bollestad.

(Artikkelen fortsetter under)

Se Bollestad danse seg opp på scenen i videoen under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Olaug Bollestad danset til «Tore Tang» på KrFs landsmøte Les mer Lukk

Vebjørn Selbekk:– Ropstad kan bli mannen bak KrFs havari

Det gikk bra med mannen. Etter noen tunge dager i uvisshet på Haukeland sykehus, opplevde Bollestad stor varme fra lokalsamfunnet da hun kom hjem like før 17. mai.

– Noen kom med så mye mat at vi gikk tom for frysekapasitet, noen malte huset, noen skiftet dekk på bilen, noen klipte hekken og plenen. Jeg husker jeg plutselig så en nabo ute i plaskregnet som lå og plantet blomster i hagen, sa hun.

Bollestads politiske poeng bak fortellingen, er at hun mener KrF vil vi legge til rette for et godt velferdssamfunn som verner om akkurat disse små fellesskapene.

Før landsmøtet: KrF-ere vil ikke ha ny abortlov-strid

– Hun er vår Trygve Slagsvold Vedum

Stortingsrepresentant Tore Storehaug ønsket å gå Hareides vei i fjor høst, men er likevel bestemt på å fortsette å være aktiv KrF-er etter at partiet gikk inn i regjering. Storehaug var svært fornøyd med Bollestads tale, og mener den virket samlende.

Tore Storehaug opplever at det er litt mer ro innad i partiet etter at retningsvalget er tatt, og at mange på landsmøte ønsker å diskutere saker og komme mer tilbake til normalen. Les mer Lukk

– Olaug er en politiker som byr masse på seg selv. Hun klarer å få fram en historie om hvorfor vi driver med politikk som jeg tror jeg og andre som var uenige med Olaug om hva slags retning KrF skulle ta kjente oss igjen i. Det fikk meg til å kjenne at dette er mitt KrF og dette er en dame jeg er stolt over å være på lag med, sier Storehaug til ABC Nyheter.

Han tror talen kan være med å sette stemningen for resten av helgen. Stortingspolitikeren mener det blir godt for partiet å være samlet og diskutere saker istedenfor store retningsvalg.

– Olaug er jo KrF sin Trygve Slagsvold Vedum. Hun er den som snakker litt mer fra levra enn alle andre som er litt mer polerte og tenker seg om tre og fire ganger. Matministeren forskjøv lunsjpausen vår litt, og jeg tror det var fordi hun hadde noe på levra eller på hjertet som hun i alle fall ville få ut.

Storehaug la ikke merke til at Bollestad ikke adresserte veivalg eller dårlig oppslutning i talen sin, og tolker det som et godt tegn på at talen falt i god jord blant tilhørerne.