Gule vester er skuffet over Macrons reformplan

Frankrikes president Emmanuel Macron under pressekonferansen i presidentpalasset. Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron lover å presse gjennom reformer som han mener vil endre Frankrike. Gule vester-aktivister er ikke fornøyd.

– Endringene som er på vei og endringene som er essensielle for vårt land, bør ikke stanses, sa Macron på en pressekonferanse i presidentpalasset torsdag kveld.

Han lovet både desentralisering, mulighet for flere folkeavstemninger og lavere skatter, men sa samtidig at franskmenn må jobbe mer for å finansiere skattekuttene. Han ville heller ikke gå tilbake på den upopulære avgjørelsen om å fjerne formuesskatt.

Aktivister som har vært med på den fem måneder lange protestbølgen Gule vester, reagerte med skuffelse. De har krevd bedre levekår for vanlige franskmenn, men er ikke fornøyd med Macrons løsninger.

– Ikke ydmyk nok

Aktivisten Thierry-Paul Valette skriver på Twitter at Macron ikke har forstått at han bør vise mer ydmykhet og ikke snakke som en øverste sjef.

Den tidligere aktivisten Ingrid Levavasseur sier til AP at hun absolutt ikke er fornøyd med Macrons svar, bortsett fra det han sier om desentralisering. Hun mener at planen hans ikke er ambisiøs nok. Men hun erkjenner også at forventningene har vært så høye at forslagene hans var nødt til å bli en skuffelse.

Gule vester vil heller ikke slutte å demonstrere, selv om Macron nå krever ro og orden. Lørdag planlegger bevegelsen en ny demonstrasjon, som i så fall blir den 24. helgen på rad med protester i franske gater.

Desentralisering

Reformene er ifølge Macron basert på innspillene som kom under den nasjonale dialogen som han selv tok initiativ til. Blant annet varsler han en omfattende desentralisering.

– Vi må endre måten vi organiserer republikken vår på, framholdt Macron og sa at folk må få større innflytelse over boligpolitikken, transportpolitikken og omleggingen til en grønnere livsstil.

Han åpner også for større bruk av folkeavstemninger. De skal kunne arrangeres på bakgrunn av underskriftskampanjer på initiativ fra borgere.

Innvandring

Macron skjerper samtidig tonen når det gjelder innvandring og politisk islam. Han sier han tror på retten til politisk asyl, men at for å ta imot mennesker, må man ha et hjem.

Macron ønsker også en årlig debatt om innvandring i nasjonalforsamlingen, og han lovet å kjempe for at EU blir bedre på grensekontroll og på å samordne migrasjonen

Mindre inntektsskatt

Macron varsler betydelige kutt i inntektsskatten for middelklassen. Skattekuttene skal finansieres ved at næringslivet mister noen fratrekk og ved at det «arbeides mer».

Han vil imidlertid ikke gå tilbake på den upopulære beslutningen om å fjerne formuesskatten, fordi han mener det er «en reform som vil fremme produksjon, og at det ikke en gave til de rikeste».

– De virkelige forskjellene er forskjellene i hvor man kommer fra, i ens skjebne og fødsel, sa Macron og argumenterte for at forskjellene utjevnes ved at det gjøres store investeringer for barn i småbarnsalder.

Vil legge ned eliteuniversitet

Presidenten sier han ønsker å legge ned eliteskolen École nationale d'administration (ENA). Svært mange ledere i fransk politikk, byråkrati og næringsliv har bakgrunn fra ENA.

Macron vil også redusere antall parlamentarikere, og han vil endre stemmesystemet slik at nasjonalforsamlingen i større grad gjenspeiler oppslutningen om de forskjellige partiene. Det vil han gjøre ved hjelp av et forholdstallssystem.