Haltbrekken (SV) krever svar fra olje- og energiministeren

Your browser doesn't support HTML5 video.

Haltbrekken mener oljeministeren ikke svarte for seg – stiller spørsmål på nytt Les mer Lukk

– Jeg fikk ikke svar, selv etter gjentatte forsøk.

Under onsdagens muntlige spørretime på Stortinget møtte blant andre olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) for å svare på spørsmål fra de folkevalgte.

Her kan du se hele spørretimen

En av dem som hadde spørsmål å stille var Lars Haltbrekken i SV. Han ville vite hvordan det hadde seg at Norge undertegnet en uttalelse med EU om klimakravene i unionen som flere EU-land mener er for svak.

Freiberg begynner å svare om norske klimamål. (Se video over)

– Jeg spurte ikke om norske mål, men hvordan representanten forholdt seg til uttalelsen som ikke alle ville signere fordi den var for svak, parerte Haltbrekken.

Statsråden fortsetter i samme duren som i forrige svar. Et nytt ikke-svar, påpekte Haltbrekken fra talerstolen.

Bakgrunn: Norge vil binde seg til EUs klimamål

De to innledet også en debatt om bruken av norsk gass på veien til det grønne skiftet. Men allerede samme dag som de to har forlatt stortingssalen har Haltbrekken sendt det samme spørsmålet til statsråden.

- Hvorfor velger du å stille det samme spørsmålet til statsråden nok en gang?

– Fordi jeg ikke fikk svar i spørretimen, selv etter gjentatte forsøk, sier Haltbrekken til ABC Nyheter.

Fornuftig tidsbruk

Haltbrekken forteller at han for ofte opplever at regjeringsmedlemmer, også fra tidligere regjeringer, for ofte svarer for dårlig. Det gis, sier han, sjeldent klare svar. Og noen ganger velger han å gå videre med spørsmålene, som nå.

– Hvorfor er dette så viktig tema?

– Når Norge undertegner en uttalelse mange EU land mener er for svak på klimaområdet er det viktig å få klarhet i hvordan norske myndigheter har stilt seg til forslagene om å skjerpe klimakravene i uttalelsen. Dette dreier seg jo om hvorvidt Norge internasjonalt jobber for sterkere eller svakere innsats i kampen mot klimakrisen.

– Men kunne ikke departementets, og representantens, tid vært benyttet til noe mer «fornuftig»?

– Hvis statsråden hadde gitt meg svar på det jeg spurte om i spørretimen kunne vi brukt tiden etterpå til noe annet. Dette var et ganske enkelt spørsmål å svare på.