Sánchez i tet foran valget i Spania
Spanias statsminister Pedro Sánchez og hans parti PSOE ligger an til å bli størst i valget førstkommende søndag. Foto: Riccardo Pareggiani / AP / NTB scanpix Les mer Lukk
De siste meningsmålingene før valget tyder på en oppslutning på rundt 29 prosent for det sosialdemokratiske regjeringspartiet.
Det er nok til å gi statsminister Pedro Sánchez et klart favorittstempel, men langt fra nok til å garantere ham seieren.
Veien til regjeringsmakt kan tvert imot bli kronglete i det fragmenterte spanske partilandskapet, der både høyresiden og katalanske partier har satt Sánchez under press.
Avhengig av hjelp
Den 47 år gamle PSOE-lederen overtok som statsminister i juni i fjor da forgjengeren Mariano Rajoy fra det konservative partiet PP fikk et mistillitsvotum mot seg i nasjonalforsamlingen.
Fakta om valget i Spania
- Spania holder valg til nasjonalforsamling søndag 28. april.
- Statsminister Pedró Sanchez utlyste nyvalget i februar da det ble klart at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke ville få flertall.
- De siste meningsmålingene før valget gir regjeringspartiet PSOE en oppslutning på rundt 29 prosent, mens konservative PP ligger på rundt 20 prosent, liberale Ciudadanos på rundt 15 prosent, venstrepartiet Podemos på rundt 13 prosent og høyrepopulistiske Vox på rundt 11 prosent.
- I alt 37 millioner spanjoler har stemmerett i valget, som er det tredje i Spania på mindre enn fire år.
Etter søndagens valg kan Sánchez regne med støtte fra venstrepartiet Podemos, som ligger an til å få rundt 13 prosent av stemmene. Men sannsynligheten er stor for at han også vil trenge hjelp fra regionale småpartier for å beholde makten – inkludert fra katalanske separatister.
De katalanske partiene ga Sánchez viktig drahjelp i fjor da de stemte for mistillitsforslaget mot Rajoy og bidro til å løfte den sosialdemokratiske lederen til makten.
Men i vinter gikk katalanerne mot regjeringens forslag til statsbudsjett. Det ble utløsende for Sánchez' beslutning om å utlyse nyvalg.
TV-show
Illustrasjonsfoto: byen Albarracin 9. april. Avfolkingen av de sentrale delene av Spania og problemene det forårsaker fra velgere på bygda har vært et av temaene i den spanske valgkampen. Foto: NTB Scanpix/AFP. Les mer Lukk
Valgkampens høydepunkt har vært TV-debattene mellom partilederne mandag og tirsdag denne uka.
Der var tonen til tider svært krass. Spesielt Albert Rivera fra det liberale partiet Ciudadanos gikk aggressivt til verks med hyppige avbrytelser og angrep, mens Sánchez måtte anstrenge seg for å bevare roen og framstå statsmannsaktig.
Det skal han ifølge spanske kommentatorer delvis ha lyktes med, og debattene vitnet også om kraftig rivalisering internt på høyresiden mellom Rivera og de konservatives nye leder Pablo Casado.
Pablo Iglesias fra Podemos valgte derimot en annen stil. Mens de tre andre partilederne gikk i dress og slips, kom han kledd som en «lærer» i genser, med innlegg der han anla en sindig og pedagogisk tone.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Spanske t-banepassasjerer med et foto av kandidat for Borgerpartiet Albert Rivera. Foto fra 24. april 2019. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk
Strid om Catalonia
I valgkampen har Sánchez forsøkt å unngå å svare kategorisk på spørsmålet om hvem han skal samarbeide med etter valget. Men i den avsluttende TV-debatten tirsdag kveld sa han at Ciudadanos ikke inngår i planene hans.
Ciudadanos og PP rettet for sin del tungt skyts mot statsministeren for samtalene han har innledet med katalanske separatister etter at han kom til makten. Et svik mot Spania, lød kritikken.
Sánchez beskyldte høyresiden for å spre løgn om saken og gjorde det klart at han aldri har gitt katalanerne noe løfte om at han vil gå med på å holde en folkeavstemning om løsrivelse.
Les også:Økonomisk oppsving blåser liv i noen av Spanias «spøkelsesbyer»
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Katalanske aktivister maler et uavhengighetsflagg nær Barcelona, 24. mars. En betydelig andel velgere som sitter på gjerdet og en splittet høyrefløy gjør det vanskelig å spå om resultatet av valget i Spania. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk
Nytt parti på ytre høyre
I debattene kom Sánchez samtidig med en kraftig advarsel mot «de tre høyrefløyene» i Spania: Ciudadanos, PP og det nye populistpartiet Vox. Skal Ciudadanos og PP regjere sammen, vil de ifølge Sánchez være avhengige av støtte fra Vox.
Vox var elefanten i rommet under TV-debattene. Det nye partiet har slått seg opp på spansk nasjonalisme, verdikonservatisme og innvandringsmotstand og ligger ifølge målingene an til å få rundt 11 prosent av stemmene.
Men nykomlingene fikk ikke være med på TV. Valgkommisjonen begrunnet avgjørelsen med at det hadde vært urettferdig overfor andre småpartier å la Vox delta.
Les også:
- – Spanske sykehus tar seg betalt for behandlinger som skulle vært gratis
- Nordmenn bytter Spania med Skandinavia
- «Harrymyten» om nordmenn i Spania er overdrevet
-
En mann kaster en vinflaske i en resirkuleringscontainer i Madrid. På plakaten et bilde av den sosialdemokratiske statsministeren Pedro Sanchez. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk