Orbáns parti Fidesz jobber med liv og lyst i Høyres europeiske gruppe EPP
FIDESZ OG EPP: Det omstridte ungarske regjeringspartiet Fidesz er suspendert fra EPP, men ikke fra EPPs gruppe i EU-parlamentet. Her opptrer EU-parlamentets første visepresident fra rom-folket, Livia Járóka (Fidesz, i midten) på feiringen av romfolkets dag 8. april i EU-parlamentet. Les mer Lukk
20. mars vedtok den europeiske sentrum-høyrepartigruppa EPP (European People's Party) å nedsette en undersøkelseskommisjon og suspendere det omstridte ungarske regjeringspartiet Fidesz mens den jobber.
Med Høyres Michael Tetzschner som norsk representant ble suspensjonen, som også Fidesz selv stemte for, vedtatt med 193 mot tre stemmer.
Formålet var å sjekke om statsminister Viktor Orbáns parti tilhører de verdiene EPP skal stå for, noe stadig flere, inkludert de norske medlemspartiene Høyre og KrF, sterkt betviler.
Så kom det opplysninger om at suspensjonen ikke får noen virkning for EPPs hovedarena, EU-parlamentet.
– Ja, Fidesz deltar i EPPs parlamentariske gruppe. Det er EPP de er suspendert fra, får ABC Nyheter bekreftet fra partiorganisasjonen.
Tetzschner suspenderte - er overrasket
FIDESZ-OVERRASKELSE: Høyres Michael Tetzschner stemte for å suspendere ungarske Fidesz fra EPP, og trodde det også gjaldt i EPPs hovedarena - EU-parlamentet. Les mer Lukk
Det kommer som en overraskelse på Høyres Michael Tetszschner.
– Jeg var med på å suspendere Orbán. I seks måneder der de skal vise at de lever opp til EPPs standarder, sier Tetzschner til ABC Nyheter.
– Men Europa-parlamentet er åpent for alle partier. Vi kan ikke hindre dem å være der, legger han til.
– Fidesz-parlamentarikenre deltar jo i EPPs parlamentariske gruppes virksomhet der?
– Nei det gjør de ikke. Det fremkommer uttrykkelig i vedtaket at de ikke kan delta i møter eller fremme forslag på kandidater, svarer Tetzschner.
– Men vi får jo bekreftet fra EPP selv at Fidesz ikke er suspendert fra EPPs parlamentariske gruppe, bare selve EPP?
– Vel. Det møtet jeg var på, var ikke EPPs parlamentsgruppe. Det er en distinksjon mellom EPP der vi også er medlemmer, og parlamentsgruppen der vi som utenfornasjon selvfølgelig ikke kan være med. Jeg må se på om de har en annen praksis der, sier Tetzschner.
Fra EPP til Salvini?
FOLKET REISER SEG: «For et fornuftens Europa! Folket reiser seg», het det da Ligaens visestasminister Matteo Salvini samlet Olli Kotro fra Sannfinnene, Jörg Meuthen fra Alternativ for Tyskland (AfD) og Anders Primdahl Vistisen (til h.) fra Dansk Folkeparti i Milano 8. april for å samordne seg foran EU-parlamentsvalget i mai. Blir det brudd mellom ungarske Fidesz og EPP, kan også Viktor Orbán slutte seg til dem. Les mer Lukk
Det ungarske regjeringspartiet Fidesz har med sin politikk for et EU som samarbeid mellom selvstendige nasjoner, mot innvandring og at andre enn landets myndigheter skal avgjøre migrasjon inn i landet, og omstridte politiske grep de siste årene, pådratt seg stadig mer vrede.
På hjemmebane får de stabil støtte fra rundt halvparten av velgerne, over tre ganger så mye som nest største parti, Jobbik.
Forholdet mellom Fidesz og EPP er særlig interessant i lys av det forestående valget til nytt EU-parlament. I slutten av mai skal velgere i 27 EU-land, 28 hvis Storbritannia ikke trer ut av Unionen innen den tid, velge parlament for fem nye år.
Der betyr oppslutningen om de ulike partigruppene mye for makt og pengestøtte.
EPPs granskingskommisjon skal ikke konkludere om Fidesz før parlamentsvalget.
Men utfallet vil avgjøre om Fidesz fortsatt skal bidra til EPPs kjøttvekt, eller vil slutte seg til det elitene kaller populistiske partigrupper i EU-parlamentet.
Mandag avholdt for eksempel Italias visestasminister Matteo Salvini et møte for slike partier, og håper å knytte så mange partier til seg at han oppnår sitt urealistiske mål om å bli størst.
– Følger ikke immigrantpolitikk i EPP
UNGARSK OVERRASKELSE: Trass i at KrF og Høyre ble med på et EPP-vedtak om å suspender Viktor Orbáns regjeringsparti Fidesz, er Fidesz for fullt med i EPPs gruppe i EU-parlamentet. Les mer Lukk
Når EPPs kontrollkommisjon konkluderer, og EPP for øvrig viser i hvilken grad de vil være liberale i innvandringsspørsmål, vil Fidesz avgjøre sitt valg av partigruppe i kommende femårsperiode.
For det er ikke bare EPP som vurderer Fidesz. Viktor Orbán vurderer også hva EPP konkluderer med, noe han mener vil si sitt om EPPs linje i det for Fidesz viktige spørsmålet om å være for eller imot migrasjon.
– Vil Europa forbli europeisk eller vil vi åpne for massene som kommer fra andre kulturer, spurte statsministeren i en tale i Budapest 5. april, og la til:
– Vi vil avgjøre hvorvidt vi beskytter vår kristne, europeiske kultur eller gir det opp for multikulturalisme.
– Etter EU-parlamentsvalget vil vi se hvilken retning EPP vil velge. Nå ser det ut til at EPP beveger seg mot venstre i en liberal retning, på vei mot å bygge et liberalt europeisk imperium, og i retning et immigrasjonens Europa, sa Orbán videre og konkluderte:
– Hvis EPP tar den retningen, kan de være forvisset om at vi ikke vil følge dem.
Fidesz ser ifølge meningsmålingene ut til å ta 12 av Ungarns 21 seter ved EU-parlamentsvalget 26. mai.