Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister etter Wara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister
Jøran Kallmyr (Frp) er utnevnt til ny justisminister etter Tor Mikkel Wara (Frp). – Han er godt skodd for jobben, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg kom ut på Slottsplassen sammen med den nye justis- og innvandringsminister etter statsråd fredag formiddag, og en halvtimes tid senere møtte Solberg pressen.

Ifølge statsministeren er Kallmyr godt skodd for jobben som justisminister, blant annet fordi han tidligere har vært statssekretær i Justisdepartementet i to år.

– Jeg vet at han kommer til å følge opp Tor Mikkel Waras arbeid med å sørge for at vi får et aktivt politi i alle ledd, sa statsministeren på pressekonferansen.

Samtidig benyttet hun anledningen til å takke Jon Georg Dale (Frp) for innsatsen som fungerende justisminister de to siste ukene.

Jøran Kallmyr (Frp) blir ny justisminister.

Den nye justisministeren møter pressen i forbindelse med nøkkeloverrekkelsen i Justisdepartementet klokken 13.15.

Bakgrunn: Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Anundsen og Listhaug

Kallmyr er 40 år gammel og kommer fra Fræna i Møre og Romsdal. Han er utdannet jurist og kommer fra stillingen som partner og advokat i Advokatfirmaet Ræder.

Fra oktober 2014 til februar 2016 var Kallmyr statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, først for Anders Anundsen og deretter for Sylvi Listhaug.

Kallmyr begynte sin politiske karriere i Møre og Romsdal FpU, der han etter hvert ble formann. Han var formann i Oslo Fremskrittspartiets Ungdom i årene 2000 til 2003, og i perioden 2004–2006 satt han i sentralstyret i FpU.

Fakta om Frps justisministre:  

Når Jøran Kallmyr nå trer inn som justis- og innvandringsminister, blir han den femte siden Fremskrittspartiet gikk inn i regjering i 2013.

* Anders Anundsen var historiens første Frp-justisminister da han ble utnevnt som statsråd i Erna Solbergs regjering 16. oktober 2013. I desember 2016 ba han selv om å få gå av som justisminister.

* Per-Willy Amundsen overtok nøklene til Justisdepartementet 20. desember 2016 og satt som statsråd fram til 17. januar 2018.

* Sylvi Listhaug tiltrådte 17. januar 2018 som justisminister, men hennes periode varte bare fram til 20. mars samme år.

* Tor Mikkel Wara ble utnevnt til justis- og innvandringsminister 4. april 2018. 14. mars 2019 ble han innvilget permisjon etter at hans samboer ble pågrepet av PST og siktet for å ha tent på ekteparets bil natt til 10. mars. 27. mars gikk han av.

* Jøran Kallmyr ble utnevnt til ny justis- og innvandringsminister 29. mars 2019.

– Erfaren

40-åringen har også hatt en rekke verv i Oslo-politikken. Blant annet har han sittet i finanskomiteen i Oslo bystyre, han har vært byråd for miljø og samferdsel fra 2007 til 2011, og han ledet byutviklingskomiteen fra 2011 til 2012.

Frp-leder Siv Jensen gir Kallmyr følgende skussmål:

– Han er en erfaren Frp-er som jeg er glad for at nå blir justisminister. Han er godt kjent med arbeidet i Justisdepartementet som tidligere statssekretær, spesielt innvandringsområdet, skriver Jensen i en kommentar til NTB.

Aktuelt: Solvik-Olsen tror ikke at han får tilbud om justisministerposten

Valgforsker: – Wara var Frps minst omstridte justisminister

Siv Jensen: – Har forståelse for at Wara ønsker å fratre i en krevende tid