Brexit: Ny avstemning fredag

Storbritannias statsminister Theresa May prøver febrilsk å samle et flertall bak avtalen hun har forhandlet fram med EU. Underhuset har allerede to ganger forkastet den. Foto: Alistair Grant / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den britiske regjeringen bekrefter at brexitavtalen fredag vil bli lagt fram for avstemning i Underhuset for tredje gang.

Vedtaksforslaget vil bli fremmet i løpet av dagen torsdag, opplyser Andrea Leadsom, som representerer regjeringen i Underhuset.

Underhusets speaker John Bercow – som har en rolle tilsvarende stortingspresidenten i Norge – har tidligere gjort det klart at det ikke er tillatt å legge samme forslag fram for avstemning på nytt og på nytt.

Han krever derfor «substansielle» endringer før det kan bli aktuelt med en tredje avstemning.

Leadsom sier regjeringen er bevisst på dette, og at samtaler er i gang for å sikre at kravet tilfredsstilles.

Den britiske regjeringen har de siste dagene vært i intense forhandlinger med brexitforkjempere i det konservative partiet og støttespillere i det nordirske unionistpartiet DUP for å forsøke å samle et flertall bak avtalen.

En avtale med DUP regnes som avgjørende for at prosessen skal lykkes. Men så langt har de nordirske unionistene sagt nei.

Samtidig har EU gått med på å utsette brexit til 22. mai hvis avtalen godkjennes innen inneværende uke er omme.

Hvis avtalen ikke godkjennes, er neste frist 12. april. Da risikerer Storbritannia å krasje ut av EU uten noen avtale.