Christchurch-angrepet:

Kurz bekrefter forbindelse til ytre høyre i Østerrike

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz vurderer å oppløse ytre-høyre-bevegelsen som har mottatt penger i den antatte gjerningsmannens navn etter terrorangrepet på New Zealand. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Østerrike bekrefter forbindelser mellom australieren som drepte 50 muslimer i terrorangrepet på New Zealand, og en ytre-høyre-gruppe i Østerrike.

Kurz sa onsdag at det var økonomiske forbindelser mellom den antatte angriperen og ytre-høyre-bevegelsen Identitäre Bewegung Österreichs, skriver Reuters.

Østerrikske myndigheter vurderer nå om gruppen skal oppløses, uttalte Kurz.

Uttalelsen kom dagen etter at politi gjennomsøkte bevegelsens leder Martin Sellner i Wien. De beslagla datamaskinen og mobiltelefonen hans. Påtalemyndighetens kontor i Graz opplyser at Sellner hadde mottatt en donasjon i Brenton Tarrants navn på rundt 1.500 euro, langt mer enn det bevegelsen vanligvis mottar fra folk.

I forrige uke bekreftet østerriksk politi at Tarrant, som hadde besøkt flere land i Europa, også hadde vært i Østerrike. Ifølge lokale medier var han i Wien 26. november.

Sellner avviser kontakt med Tarrant og avviser å ha hatt noe med Christchurch-angrepet å gjøre. Sellner sier han vil donere beløpet til en veldedig organisasjon. Han mener noen gjorde donasjonen i Tarrants navn for å framprovosere tiltak mot «patrioter».

Den østerrikske bevegelsen deler noen av de samme meningene som Tarrant. Bevegelsen står nær deler av Frihetspartiet, som sitter i regjeringen i Østerrike.

– Alle mistanker om ekstremisme må etterforskes, uansett om de kommer fra høyre, venstre eller er religiøst motivert. Fanatisme har ingen plass i vårt samfunn, sier partiets leder Heinz-Christian Strache, som også er visestatsminister.