– Så svar om EØS-påstandene dine, da, statsminister

EØS-SPAGAT: Mener statsministeren at EØS er et skrekkeksempel eller verdens beste handelsavtale? vil Emilie Enger Mehl vite. Hun får ikke svar av Erna Solberg. Les mer Lukk

Nå må Erna Solberg bestemme seg for om EØS-avtalen er skrekkelig eller god, krever Emilie Enger Mehl (Sp). Det vil ikke statsministeren.

På NHOs årskonferanse i januar 2019 sa statsministeren at EØS er «verdens beste handelsavtale». Men i 2014 og 2015 advarte hun britene mot å gå inn i en EØS-avtale dersom de forlater EU.

Det får Senterpartiets stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl til å stille statsministeren skriftlig spørsmål:

– Disse to utsagnene virker ikke å være forenelige. Mener statsministeren at EØS-avtalen er "et skrekkeksempel" eller "verdens beste handelsavtale"? spør Mehl.

Les:Solberg anbefaler slett ikke EØS til britene

– Superfan etter årevis med kritikk

– Jeg vet jo at statsministeren har vært veldig kritisk til EØS. Hun vil heller ha alternativet, å melde seg inn i EU. Mens vi andre mener vi bør finne et alternativ til EØS som selvstendig nasjon, sier Emilie Enger Mehl til ABC Nyheter og legger til:

– Nå har EØS-avtalen 25-årsjubileum, og så er det ingen måte på hvilken ros EØS-avtalen får.

– Det er rart at hun plutselig har blitt så superfan av EØS etter så mange år med kritikk, mener Sp-politikeren.

22. mars holdt Erna Solberg jubileumstale for EØS i Brussel.

– Vil unngå alternativene

Men Erna Solberg kommer ikke til å besvare spørsmålet. Mehl har fått beskjed om at spørsmålet er blitt oversendt til utenriksministeren. Det synes senterpartipolitikeren er dårlig, at statsministeren ikke kan svare selv om sine egne uttalelser om EØS.

– Dette er jo noe hun snakker om i offentligheten. Da bør hun jo også kunne svare Stortinget hva hun mener.

Mehl mener den plutselige bølgen av ukritisk ros av EØS virker som et forsøk på å legge lokk på hva som er et alternativ til EØS.

– De ser nok at mange nå mener at at det innskrenker norsk handlingsrom og rammer mange ting i samfunnet, sier Mehl og lister opp ACER, jernbanedirektivet, arbeidslivet og andre saker.

– Vi burde kunne diskutere alternativer, sier Emilie Enger Mehl.

Les også: – Myte at Storbritannia og Norge tjener på å være i EUs indre marked