Nord-Korea bestrider Trumps påstander om toppmøtet

President Donald Trump (t.h.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-un spiste middag sammen i Hanoi onsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Nord-Koreas utenriksminister mener Pyongyang la fram et «realistisk forslag» på toppmøtet mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump.

Utenriksminister Ri Yong-ho legger til at Pyongyang bare var ute etter delvis sanksjonslette. Det fremkommer i en uttalelse fra den nordkoreanske delegasjonen i Hanoi, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Uttalelsen motstrider Trumps påstander om at Nord-Korea var ute etter å fjerne alle sanksjoner.

Torsdag ble toppmøtet plutselig avbrutt, uten at de to lederne undertegnet en avtale om stans i virksomheten i det nordkoreanske atomanlegget i Yongbyon i bytte mot sanksjonslette, slik som var ventet. Trump sier han trakk seg fra samtalene fordi det ikke ble enighet om sanksjoner og atomvåpen.

– Noen ganger må du bare gå, sa Trump på en pressekonferanse etter møtet i Vietnams hovedstad Hanoi.

Han fortalte at Kim var villig til å gjøre noen innrømmelser knyttet til sitt atomprogram. Men ikke innrømmelsene som USA ønsker. Samtidig ba Kim ifølge Trump om fjerning av alle økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea – noe Trump ikke ville gå med på.

Dermed ble toppmøtet avsluttet tidligere enn planlagt. Det kom ingen felles uttalelse fra Trump og Kim, og de avlyste en planlagt lunsj. Eksperter betegner møtet som et tilbakeslag.