Venstre varsler omkamp om oljeskatt

Stortingets energi- og miljøkomité Ketil Kjenseth (V) på vei til et lunsjmøte under regjeringsforhandlingene på Granavolden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Venstre tapte kampen om å stramme inn oljenæringens skattefordeler, men partiets energipolitiske talsperson sier de ikke har gitt opp, skriver Klassekampen.

Med det kaster Ketil Kjenseth (V) seg inn i oljeskattedebatten som startet da Aps Espen Barth Eide tok til orde for å diskutere hvor stor risiko staten bør bære for oljeleting.

Ap-leder Jonas Gahr Støre avfeide raskt at Ap ønsker å utfordre leterefusjonsordningen, men Kjenseth sier han er glad diskusjonen er i gang.

– Når Ap begynner å få interne debatter om dette, så er det noe nytt og gledelig, sier Kjenseth til Klassekampen.

Venstre ønsket å fjerne leterefusjonsordningen og senke friinntekten, ordninger som gjør at staten betaler for letekostnadene for oljeselskaper som går med underskudd. Siden 2005 har ordningene kostet staten 100 milliarder kroner. Venstre tapte saken i regjeringsplattformen.

– Rammevilkårene er fredet i to og et halvt år, men vil bli en viktig sak i valgkampen 2021 og være i spill uansett hva slags flertall vi får etter det valget, sier Venstre-politikeren.