Går til valg på å opprette migrasjonsrute inn i Europa

MIGRASJONS-SPLITT: Sosialdemokratenes toppkandidat Frans Timmermans (til venstre) har den svenske statsministeren Stefan Löfven på sin side, mens de danske sosialdemokratenes leder Mette Fredriksen var imot PES-kongressens migrasjonsvedtak. Les mer Lukk

Foran EU-parlamentsvalget går europeiske sosialdemokrater inn for å legalisere immigrasjon til EU. Toppkandidat Frans Timmermans kan ikke tallfeste hvor mange som får komme. Danske sosialdemokrater advarer.

HELSINKI (ABC Nyheter): – Nei. Vi har ikke sagt noe om hvor mange som skal få komme inn per år etter denne ordningen.

Det sier de europeiske sosialdemokratenes toppkandidat foran EU-parlamentsvalget i slutten av mai, Frans Timmermans, til ABC Nyheter.

Det dreier seg om et lite omtalt vedtak på EU-sosialdemokratene (PES) sin kongress i Lisboa i desember:

Når EUs innbyggere i slutten av mai skal velge sitt nye parlament for fem år, går den sosialdemokratiske gruppa PES til valg blant annet med et program for en «rettferdig og progressiv asyl- og migrasjonspolitikk som virker for alle.»

Det innebærer at de vil opprette en lovlig reiserute inn i EU, og dermed Norge, som jo til nå har sluttet seg til EUs politikk på området.

Det skjedde ikke uten sverdslag.

– Vi stemte ikke for det forslaget, sier lederen for de danske Socialdemokraterne, Mette Fredriksen til ABC Nyheter.

Vi møtte Timmermans og henne på de nordiske sosialdemokratenes og LO-organisasjonenes årlige møte i samarbeidskomiteen SAMAK.

Ikke ubegrenset innvandring

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán. Les mer Lukk

Med PES-vedtaket ser det dermed ut til at Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán kan få rett i sin påstand om at EU-parlamentsvalget vil dreie seg om for eller imot migrasjon til Europa.

– Blir det da ubegrenset innvandring hvis europeiske sosialdemokrater får det som dere vil?

– Nei, nei, det er ikke det jeg sier. Med lovlige veier inn tvinger du ikke folk til illegal migrasjon med fare for å omkomme i Middelhavet. Måtene for lovlig innvandring og antallet er noe som må avgjøres av medlemslandene:

Hvor mange mennesker kan de håndtere, hvor mange trenger de? framholder Timmermans, som i dag er visepresident i EU-kommisjonen og stiler mot å bli president der.

På hjemmebane i Nederland fikk hans Arbeiderparti i valget i 2017 tidenes dårligste oppslutning med 9,09 prosent.

I tråd med velgernes ønsker?

– Skal antallet migranter og asylsøkere per stat bli avgjort av medlemslandene eller av EU?

– Det jeg tror vi må avgjøre på EU-nivå, er systemet for lovlig migrasjon. Hva det betyr for den enkelte medlemsstat er opp til dem å avgjøre, svarer Timmermans.

– Tror du PES-resolusjonen om migrajon blir støttet av befolkningene i EU-landene?

– Hvis det er en situasjon med mye skremsel om migrasjon, er det vanskelig å overbevise folk om at lovlig innvandring er del av svaret. Men jeg tror at den eneste måten å få et bærekraftig svar på alle disse utfordringene, er å ha alle elementene på plass: Bedre grensevern, bedre returordninger for de som ikke har rett til asyl – men også et system for lovlig migrasjon, svarer Timmermans.

Han er mannen som av Viktor Orbán omtales som et redskap for den ungarskamerikanske spekulanten og støttespilleren for politiske organisasjoner, George Soros.

– Med lovlige veier inn tvinger du ikke folk til illegal migrasjon med fare for å omkomme i Middelhavet, mener Frans Timmermans. Les mer Lukk

– Det mest talende beviset på det er at førstekandidaten for venstresiden i EU-parlamentsvalget, som er hoveddrivkraften for å støtte immigrasjon i EU, er en nederlender som heter Frans Timmermans. Det er ingen grunn til å gå rundt grøten. Han er Soros sin mann, sa den ungarske statsministeren til radiokanalen Kossuth 25. januar.

To sosialdemokratiske, én omstridt sak

Den danske partilederen Mette Fredriksen understreket i en debatt mellom de sosialdemokratiske lederne på SAMAK-møtet mandag, tre ting som er viktig.

– I politikk er det mye som er viktig, men noe som er viktigere enn det andre, sa hun.

– Grønn politikk, utlendingspolitikken og sosial rettferdighet, understreket Fredriksen.

– Sosial rettferdighet er det sosialdemokratiske DNA. En grønn politikk, ikke bare klima - men like viktig å gjenopprette natur, er en forpliktelse til generasjoner etter oss. Og utlendingspolitikken er helt avgjørende for å sikre samholdet i framtidas samfunn, sa hun.

I Danmark er de i valgkampmodus. Et folketingsvalg skal avholdes senest 17. juni, så snart Høyre-regjeringen finner det gunstig å utlyse det.

Taus Timmermans om dansk utfordring

Migranter venter på å bli reddet av den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms i Middelhavet utenfor Libya. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

– Utlendingspolitikken er like viktig som fordelingspolitikken. Får vi ikke styr på hvor mange som kommer, klarer vi ikke integreringen, sier Mette Fredriksen.

– Verdirelativisme er uforenlig av sosialdemokrati i Danmark. Er vi ikke like skarpe på dette som alt det andre, er vi irrelevante.

– Hva sier du til PES-kongressvedtaket om å åpne for lovlig immigrasjon til EU?

– Det tok vi forbehold mot. Vi er uenige i den. Resolusjonen avspeiler ikke den analysen jeg har, at man skal ha styr på hvor mange som kommer hit, sier Mette Fredriksen.

Sosialdemokratenes presidentkandidat Frans Timmermans framholdt i debatten at sosialdemokrater må vinne tillit ved å stå for en bærekraftig økonomi.

Når vi snakker om bærekraft og tillit, må vi aldri glemme spørsmålet om migrasjon. Det tok du ikke med i ditt innlegg. Vi har mistet mange menneskers støtte fordi vi har vært for liberale i økonomi, og for liberale på migrasjon, sa Mette Fredriksen og la til:

De som lider av dette, er de ufaglærte arbeiderne. Skal vi ha bærekraft må vi ha kontroll over migrasjon.

Timmermans besvarte ikke den utfordringen.