Putin bekymret over Ukrainas unntakstilstand

Vladimir Putin uttrykker bekymring over unntakstilstanden i Ukraina. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin sier han er bekymret etter at Ukraina innførte unntakstilstand i landet i kjølvannet av russiske angrep mot ukrainske fartøy.

Det sier den russiske presidentens kontor i en uttalelse tirsdag.

Ukrainas president Petro Porosjenko innførte mandag unntakstilstand i landet i 30 dager som en reaksjon på konfrontasjonen mellom tre ukrainske fartøy og russiske sikkerhetsstyrker i Kertsjstredet ved den annekterte Krim-halvøya søndag.

I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel har Putin sagt at han håper Tyskland kan gripe inn og hindre Ukraina fra å begå «hensynsløse» handlinger.

Putin «uttrykte en seriøs bekymring over Kievs avgjørelse om å innføre unntakstilstand» og «håper at Berlin kan overbevise de ukrainske myndighetene om å ikke begå flere hensynsløse handlinger», heter det i uttalelsen fra Kreml.

Ukrainas president sa i nasjonalforsamlingen at unntakstilstand er nødvendig for å forsvare landet mot «økende aggresjon fra Russland». Han viste til etterretning om «en høyst alvorlig trussel om en bakkeoperasjon mot Ukraina», uten å utdype.

– Unntakslover betyr ikke å erklære krig, forsikret presidenten.