Høyrøstede demonstranter kuppet bystyremøte:

Ordfører rystet etter sjokk-demo: – Jeg har aldri vært med på noe lignende

– Jeg synes uansett det er veldig ufint å bare trampe inn her og ødelegge møtet, mener Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H). Les mer Lukk

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener demonstrantenes oppførsel i bystyresalen er «helt uakseptabel».

– Det som uansett er helt åpenbart, er at det å gå inn og ta ordet i et bystyremøte på den måten er helt uakseptabelt. Jeg har vært med siden 1999, og jeg har aldri vært med på noe lignende. Dette er et demokratisk møte, og da er det noen spilleregler en må følge, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H) til RA.

Ordføreren sier hun vil snakke med rådmannen i ro og fred om hva slags konsekvenser dette eventuelt vil få.

– Jeg synes det er utrolig frekt å forstyrre på denne måten. Dette kan helt klart skremme folk fra å gå inn i politikken, legger ordføreren til.

Ropte slagord og skjellsord

Rundt 50 bompengemotstandere marsjerte mandag ettermiddag inn i bystyresalen og kuppet bystyremøtet. Ordfører Christine Sagen Helgø avbrøt straks møtet.

Mesteparten av bystyremedlemmene gikk ut av bystyresalen etter at ordføreren hevet møtet. Om lag 40-50 demonstranter marsjerte inn i møtet, ropte slagord og skjellsord til Stavangers øverste folkevalgte.

Les også:Stavanger-ordføreren: – Et angrep på demokratiet

– Ganske voldsomt

– Jeg tror dette opplevdes ganske voldsomt for mange av representantene i salen. Det var også mange som sa det var vanskelig å gjennomføre møtet da demonstrantene sto på utsiden, sier ordføreren.

Setter sinnenne i kok: Bompenger er et av temaene som får det til å gå over styr blant mange nettdebattanter. FOTO: Roy Storvik Les mer Lukk

Kommunen har hatt styrket vakthold i perioder, og ordføreren trodde at ting hadde roet seg litt nå.

– Vi var veldig uforberedt på dette. De andre gangene har vi blitt varslet på forhånd, så nå må vi vurdere hva vi skal gjøre. Jeg synes uansett det er veldig ufint å bare trampe inn her og ødelegge møtet, sier Sagen Helgø til RA.

– Dette var veldig spesielt

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe (Krf) har aldri opplevd lignende i bystyresalen.

– Jeg har opplevd aksjoner med plakater, hvor demonstrantene har satt seg på galleriet. Men jeg har aldri opplevd at de går inn i salen og avbryter et møte på den måten. Å avbryte et bystyremøte er helt uholdbart, og dette var veldig spesielt. I løpet av 27 år i bystyret har jeg aldri opplevd lignende. Det er første gang jeg opplever at noen prøver å ta talerstolen, sier Tysdal Moe til RA.

Hun tror dette kan føre til styrket vakthold.

– Og det er jo beklagelig, for da bruker vi midler på vakthold i stedet for på innbyggerne. Vi har et åpent rådhus, og vi ønsker at publikum skal være til stede. Det er greit med protester hvis det foregår i rette former. Men det går en grense, sier Tysdal Moe.

LES OGSÅ: Aksjoner av sporet

– Ikke greit

Frps Leif Arne Moi Nilsen har tidligere vært med på å arrangere demonstrasjon på Bybrua, men mandagens demonstrasjonen i bystyresalen tar han avstand fra.

– Det er alvorlig å bryte et politisk møte i et demokratisk land. Så dette synes jeg ikke er bra, og det er ikke greit i det hele tatt, sier han.

Moi Nilsen sier til RA at han var klar over at det skulle arrangeres en aksjon mandag kveld, men han trodde det var snakk om et fakkeltog.

Aksjon mot bomringen på bybroa i Stavanger. Frode Myrhol i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger, møtte opp for å stenge trafikken på broen som går fra Stavanger til Hundvåg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Les mer Lukk

– Jeg tror ikke dette var en behagelig opplevelse for noen av oss i salen da det skjedde, og for sakens skyld skulle jeg helst ønske dette ikke hadde skjedd, sier Moi Nilsen.

– Vi har tidligere hatt demonstranter på galleriet i salen, men jeg har aldri opplevd at noen går inn i et møte på denne måten, legger han til.

Les også:Demonstranter kuppet bystyret

Ropte «Nok er nok»

Aksjonen roet seg ned etter noen minutter, og demonstrantene trakk rolig og stille ut.

Bystyremøtet kom i gang igjen klokken 17.50 med behandling av reguleringssaker, men politikerne strevde med å beholde konsentrasjonen i støyen fra demonstrantene utenfor bystyresalen.

«Nok er nok»-rop gjennom megafon og sirener forstyrret tydelig de folkevalgte.

På utsiden holdt aksjonsleder Jan Ove Sikveland appell for de frammøtte demonstrantene. Blant annet takket han for oppmøtet, og understreket igjen at de ikke gir seg før bommene er vekke.

Les også:Rogalendinger skremmer med Donald Trump og bomstasjon

(Artikkelen er først publisert i Roganytt/Dagsavisen)