Østfold kan sitte med KrF-nøkkelen

Det går mot spenning til siste slutt rundt om KrF-leder Knut Arlid Hareide vinner fram med sitt ønske om å samarbeide mot venstresiden, eller om partiets ekstraordinære landsmøte heller vil gå i forhandlinger med regjeringen Solberg. Les mer Lukk

Som siste fylkesparti ut med delegatvalg til skjebnelandsmøtet, kan stemmene fra Østfold bli helt avgjørende for om KrF velger Solberg eller Støre – eller ingen.

Dagsavisen har kartlagt 49 av de 81 lokallagsedelegatene i Østfold til tirsdagens fylkesårsmøte – det siste før KrFs landsmøte 2. november.

Kartleggingen viser at 27 heller mot blå side, mens 19 stiller seg bak partileder Knut Arild Hareides ønske om å forhandle mot venstre – dersom de må velge det ene eller det andre.

Tre delegater er bastante på at KrF uansett bør fortsette i opposisjon ut valgperioden. Én av dem er fungerende leder Per Lebesby i Fredrikstad KrF.

– Jeg mener det er for brutalt å regissere en regjeringskrise uten at det er én stor politisk sak som ligger til grunn. Dessuten ser vi at vi har fått stort gjennomslag ved å sitte på vippen og kunne samarbeide til både høyre og venstre.

Arne Strand: Hareides «superlørdag»

De røde tar innpå

Etter lørdagens valg i henholdsvis Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Troms viste tallene at Hareide ble helgens klare vinner. Hans venstrealternativ fikk 37 mandater og den borgerlige 19, mens 6 delegater stemte for å forbli i opposisjon, skriver NTB.

– Jeg vil si at denne lørdagen ser ut til å gå bedre enn jeg forventet da jeg sto opp i dag, sa en storfornøyd Hareide til pressen under fylkesårsmøte i Hordaland på Straume på Sotra lørdag.

Søndag besluttet det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland KrF å sende fire røde, én blå og én delegat for fortsatt opposisjon til KrFs landsmøte.

Dermed er 163 av 190 delegater til landsmøtet klare. Så langt leder de blå med åtte mandater (85 mot 77) hvis man legger til grunn at opposisjonsalternativet faller, ifølge NTB.

Les også:Vedum: Solbergs abortutspill grotesk eksempel på spill

Sprikende lokallag

Nå avhenger alt av hva de fem siste fylkeslagene, deriblant Østfold, faller ned på under deres fylkesårsmøter de neste dagene.

Fredrikstad er det største KrF-laget i Østfold, med ni delegater til årsmøtet. Fire av disse ønsker et samarbeid mot høyre, tre mot venstre og to i midten.

– Det at vårt fylkesårsmøte kan bli avgjørende gjør det bare enda mer spennende og betydningsfullt, sier Lebesby.

Halden KrF sender på sin side seks delegater til fylkesårsmøtet, hvorav tre peker mot høyre. To ser mot rød side, og én vil forbli blokkuavhengig.

– Selv støtter jeg ikke Hareide, og mener vi bør gå for en form for fast avtale med regjeringen. Men delegatene våre, som jeg ikke er blant, skal få avgjøre dette hver for seg. Vi sender et representativt utvalg som stemmer fritt, sier leder Dagfinn Stærk i Halden KrF.

Les også: Dette kan krympe hjernen din

– Seriøs behandling

Eidsberg er det eneste av KrF-lagene Dagsavisen har vært i kontakt med i Østfold, hvor samtlige delegater, fire i tallet, støtter partileder Hareide. Lokallagsleder Bjørn Sætra begrunner:

– Jeg ser på mulighetene for gjennomslag totalt sett som større til venstre enn til høyre – spesielt med tanke på familieverdier og det å nå fram til yngre velgere.

Selv om trenden i lokallagene peker mot høyresiden, tør ikke fylkesleder Brynjar Høidebraaten, som selv flagger blått, å ta noe for gitt.

– Jeg kan ikke spå hvordan dette ender, men inntrykket mitt er at alle lokallagene har behandlet dette spørsmålet på en seriøs måte, og respekterer at det er delte syn.

– Det er viktig å presisere at alle må behandle hverandre med stor respekt, uavhengig av standpunkt i denne saken. Det skal være stor takhøyde for å mene det man vil, sier Høidebraaten.

Les også:Grøvan advarer sterkt mot SV-samarbeid

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)