Hareide-alliansen mot nederlag: – Nå trenger Hareide et under

NERVEPIRRENDE UKE I VENTE: Leder Knut Arild Hareide. Les mer Lukk

Legger Knut Arild Hareide seg selv i potten hvis det går mot nederlag? Et kabinettspørsmål fra KrF-lederen løftes frem som et trumfkort før skjebnevalget. 

Helgens KrF-maraton ga ikke svar på om det er den røde eller blå siden som går av med seieren fredag 2. november. Snarere tvert imot er det mer åpent enn før helgen.

Mandag holder Oslo, Akershus og Vestfold ekstreordinære landsmøter. Tirsdag er Østfold siste fylke ut.

163 av 190 delegater til landsmøtet klare. Så langt leder de blå med åtte mandater (85 mot 77) hvis man legger til grunn at opposisjonsalternativet faller, ifølge NTB.

Beregninger viser at det trolig vil bli et knapt flertall til den blå siden i KrF.

– Med de fire fylkene som står igjen ser jeg nesten ikke hvordan det skal gå. Hareide trenger et under, sier valganalytiker og statsviter, Svein Tore Marthinsen, til ABC Nyheter.

Det er fire årsmøter igjen som vil avgjøre hvordan delegatfordelingen ser ut før fredagens skjebnemøte:

Akershus: Mandag kveld

9. delegater

– Det står på vippen mellom 5–4 i rød favør eller 6–3 i rød favør, sier Marthinsen.

Fylkesleder Arne Willy Dahl tror på samme fordeling som Marthinsen, ifølge NTB.

Oslo: Mandag kveld

7. delegater

– Jevnt, men jeg antar at Oslo heller svakt rødt og at 4-3 røde dermed er mest sannsynlig. Hareide må ha 5-2, ikke helt umulig, men blir vanskelig, sier Marthinsen.

Fylkesleder Espen Andreas Hasle sier utfallet av det ekstraordinære fylkesårsmøtet er åpent.

– Jeg håper vi kan få flertall for Hareides linje. Men jeg føler at det er helt åpent. Jeg håper vi får en god samtale og prosess slik at alle føler seg ivaretatt, sier han til Aftenposten.

Hasle tipper 4-3 den ene eller andre veien.

Vestfold: Mandag kveld

7 delegater.

– 4-3 blå eller 4-3 rød, evt 3-3 og 1 gul delegat uten subsidiær preferanse er mulige utfall. Hareide trenger 5-2 røde, forklarer valganalytikeren.

Østfold: Tirsdag kveld

8 delegater.

– Min foreløpige kartlegging (Rakkestad, Halden, Moss, Spydeberg, Råde, Rygge, Askim, Marker) viser 26-10 i blå stemmefavør. Speiler de resten av lokallagene, så er 5-3 eller 6-2 mulige utfall i fordel blå side. Hareide må ha 4-4, det virker urealistisk, sier Marthinsen.

Les også:KrF-kronprinsen advarer: – Kan ende opp med at Ap regjerer alene

– Må skje ting etter landsmøtet

Ifølge Marthinsen trenger Hareide følgende fordeling på de fire siste årsmøtene:

6-3 i Akershus, 5-2 i Oslo, 4-3 i Vestfold og 4-4 i Østfold.

– Da er det likevekt, men det er urealistisk. Jeg ser rett og slett ikke hvordan han skal samle et flertall røde delegater etter fylkesårsmøtene. Det betyr at hvis antakelsen min slår til, må det skje ting etter landsmøtet. Lyseblå, som egentlig ønsker å forbli i opposisjon, må snu og stemme for Hareides alternativ.

Valganalytikerens foreløpige progose er slik:

– Prognose viser nå 99-91 favør blått.

Hemmelig valg et håp for Hareide

Men Hareide-alliansen har ikke gitt opp. Det er flere momenter som kan vippe det i Hareides favør:

1. Hareide kan fredag velge å legge seg selv i potten da han innleder på det ekstraordinære årsmøtet. Det kan få flere blå delegater til å bytte side.

Til nå har han nektet offisielt å kommentere om han vil fortsette som leder hvis partiet vedtar å starte sonderinger med Erna Solbergs regjering.

– Legger han sitt eget ledervalg i potten, kan han lokke de lyseblå. Det blir spekulasjoner, men en mulighet for Hareide, sier Marthinsen til ABC Nyheter.

KrFs gruppeledere i Oslo og Hareide-alliert, Erik Lunde, har tidligere uttalt at det er «vanskelig å se for seg at Hareide og Erna Solberg kan sitte i regjering sammen».

ABC Nyheter har flere ganger mandag spurt KrF-rådgiver Dag Fedøy om det kan være aktuelt for Hareide, men Hareide og Fedøy har ikke svart på spørsmålet.

Ifølge kilder har Hareide på et sentralstyremøte avklart at han ikke finner det naturlig å fortsette som partileder hvis partiet stemmer ned hans råd.

2. Avstemningen skal foregå skriftlig, og blir dermed hemmelig og anonym. Det gir håp til Hareide-alliansen. Det er i motsats til det som har skjedd på de ordinære fylkesårsmøtene, hvor delegatene har måtte si hva de vil stemme for på landsmøtet.

Dermed vil ingen vite om delegatene faktisk avgir stemmer i tråd med hva de har lovet fylkesårsmøtene.

Det har vært uro etter Rogaland KrF brukte flertallet til å sende 15 blå av 16 delegater, til det ekstraordinære landsmøtet, selv om en tredel av medlemmene i Rogaland støtter Hareide.

I en tekstmelding Stavanger Aftenblad har fått tilgang til, spør fylkesleder i Hedmark KrF Oluf Maurud fylkesleder i Rogaland KrF Oddny Helen Turøy om det er aktuelt for noen av delegatene i fylkeslaget om å «stemme i tråd med det som var avstemningen» slik at «mindretallet blir bedre representert».

– Våre delegater har ikke bundet mandat, og hverken jeg eller fylkesledelsen har myndighet til å overprøve fylkesårsmøtet på dette, sier Turøy til ABC Nyheter.

Bakgrunn: – Har forståelse for at folk er skuffet

3. Stemmerekkefølgen kan bli avgjørende. Flertallet i landsstyret ønsker at Grøvans forslag om å «fortsette som konstruktivt opposisjonsparti (...) på ikke-sosialistisk side» settes opp mot å søke å gå i regjering. I Grøvan-fløyen er det desidert flest delegater som har Solberg-regjering som sitt sekundære valg. Ender årsmøtet opp med å stemme for tre alternativer er det helt åpent hvilken side som vinner frem, og det kan bety seier til Hareide.

– Logisk sett så skulle man tenke at hvis den røde siden innser at de klarer ikke samle et flertall, så går man for det nest beste som er å fortsette i opposisjon. Men jeg tror at ledelsen i KrF er såpass klare på at de tar et retningsvalg, sier valganalytiker Marthinsen.

SE VIDEO: Begge nestlederne er uenige med Hareide

Your browser doesn't support HTML5 video.

Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte Les mer Lukk